Facebook VollebalTv Twitter

Promotie Degradatie

Aan het eind van het seizoen promoveert de kampioen van de klasse automatisch naar een hogere klasse. Vanaf het seizoen 2013-2014 is promotie voor de kampioenen verplicht.

Over het algemeen krijgt het als tweede geëindigde team de kans om zich te bewijzen door wedstrijden te spelen tegen een team uit de hogere klasse, dit noemen we PD-wedstrijden. Op deze pagina vind je, per regio, informatie over deze wedstrijden.

Twee of meer teams hebben even veel punten gehaald, hoe wordt de eindstand bepaald?

De regelgeving bij gelijk eindigen is opgenomen in het Wedstrijdreglement, dat je kunt vinden op de pagina over 'reglementen en regelgeving'. In het kort komt het, achtereenvolgens, op het volgende neer:

 • Als meerdere teams evenveel punten hebben, wordt gekeken naar het setquotiënt: dat is het aantal gewonnen sets in alle wedstrijden gedeeld door het aantal verloren sets in alle wedstrijden. Een hogere uitkomst, betekent een hogere plaats in de eindstand;
 • Als dat ook gelijk is, wordt gekeken naar het puntenquotiënt: dat is het aantal punten vóór in alle wedstrijden gedeeld door het aantal punten tegen in alle wedstrijden. Een hogere uitkomst, betekent een hogere plaats in de eindstand.
 • Als ook dat gelijk is, wordt gekeken nogmaals gekeken naar het setquotiënt, maar dan alleen op basis van de resultaten van onderling gespeelde wedstrijden;
 • Mocht dat ook nog gelijk zijn, dan wordt gekeken naar het puntenquotiënt uit de onderling gespeelde wedstrijden;
 • Als al deze getallen overeen komen, wordt een beslissingswedstrijd gespeeld.

Nationale competitie | Regio Noord | Regio Oost | Regio Zuid | Regio West

Nationale competitie (Tweede divisie en hoger)

De promotie-/degradatieregeling met daarin een beschrijving van het systeem van promoveren en degraderen is te vinden in Richtlijn 3.2. Het programma voor de pd wedstrijden voor plaatsen in de tweede divisie en hoger wordt gepubliceerd in het onderdeel Competitie.

De PD-programma's voor de nationale competitie worden niet in centrale hallen gespeeld, maar vinden plaats in de vorm van uit- en thuiswedstrijden, meestal in driekampen. De thuisspelende vereniging is verantwoordelijk voor het vaststellen van de speeltijd en -locatie, het verzorgen van zaken rond het (digitale) wedstrijdformulier en het leveren van een teller, scorebordbediener en twee lijnrechters. Wedstrijdformulieren worden ingestuurd naar de Nevobo, o.v.v. Wedstrijdformulier PD, postbus 2659, 3430 VG Nieuwegein.

Wedstrijden welke in het programma opgenomen zijn op een woensdag, mogen door de thuisspelende vereniging vastgesteld worden op dins-, woens- of donderdag. In overleg mogen verenigingen besluiten de wedstrijden op een andere datum (uiterlijk 3 mei) te spelen. Wedstrijdgegevens moeten vóór 21 april doorgegeven worden via thijs-jan.veldhuizen@nevobo.nl.

Wij promoveren naar de Tweede divisie, wat verandert er?

De belangrijkste wijziging is natuurlijk dat de reisafstand toe zal nemen. Per regio is er één poule in de Tweede divisie, maar als de vereniging aan de rand van de regio gevestigd is kan het ook zomaar zijn dat het team in de naastliggende regio ingedeeld wordt.

De regelgeving voor de Tweede divisie is vrijwel gelijk aan die van de Derde divisie. Er zijn twee belangrijke verschillen (regio West: drie):

 • Het teamgeld voor de Tweede divisie is hoger dan dat van de Derde divisie. Reden hiervoor is voornamelijk het feit dat de officialvergoeding hoger is en de reisafstand voor officials ook groter is;
 • Wedstrijden in de Nationale competitie worden gespeeld op zaterdag. Wanneer de vereniging op een andere dag wil spelen, kan dat alleen wanneer de tegenstander hiermee instemt;
 • Voor regio West: In de Tweede divisie en hoger moeten per wedstrijd twee lijnrechters geleverd worden, voor de overige regio's is dat ook in de Derde divisie verplicht en dus geen verschil.

Om te spelen in de Tweede divisie is het niet noodzakelijk om scheidsrechters te leveren. Uiteraard moet dat wel weer als het team aan het eind van het seizoen zou degraderen, dus zorg dat het aantal scheidsrechters op peil blijft.

Wij promoveren naar de Topdivisie, wat verandert er?

Als een team promoveert naar de Topdivisie, krijgen zij te maken met strengere regelgeving en procedures. De volgende documenten zijn relevant en en allemaal te vinden op de (subpagina’s van) www.volleybal.nl/regelgeving.

 • Wedstrijdreglement hoofdstuk 2 – Ere- en Topdivisie
 • Richtlijn 3.3 – Licentievoorwaarden Ere- en Topdivisie
 • Leidraad 3.1 – Aanvraag spelerslicentie Ere- en Topdivisie
 • Publicatie 3.1 – Inschrijfgeld nationale competitie en nationale beker
 • Publicatie 3.4 – Playing Protocol Ere- en Topdivisie

Regio Noord

De promotie-/degradatieregeling met daarin een beschrijving van het systeem van promoveren en degraderen is te vinden in Richtlijn 3.2  Zodra de wedstrijden bekend zijn zullen deze bij onderdeel Competitie worden gepubliceerd en zijn hier te vinden.

Regio Oost

De promotie-/degradatieregeling met daarin een beschrijving van het syteem van promoveren en degraderen is hier (richtlijn 3.1.10.3a) te vinden.

Het programma is hier te vinden. 
Zodra de teams die pd spelen bekend zijn wordt het programma deels ook in het onderdeel Competitie gepubliceerd.

Regio Zuid

Alle informatie betreffende Promotie/Degradatie wedstrijden in regio Zuid is via onderstaande links te vinden. Zodra de teams die Promotie/Degradatie wedstrijden gaan spelen bekend zijn, wordt het programma ook in het onderdeel Competitie gepubliceerd.

Richtlijn 5 Promotie/Degradatie 04-02-2015
Speelschema PD wedstrijden 2015-2016 n.n.b.
PD wedstrijden aanwijzing 2015-2016 n.n.b.
Eindstanden PD wedstrijden 2014-2015 30-04-2015

De PD wedstrijden worden gespeeld op de volgende locaties :

 • Nog niet bekend

Indien je vragen en/of opmerkingen hebt, neem dan contact op met het regiokantoor Zuid (040-2381043 of competitie.zuid@nevobo.nl).

Regio West

Alle informatie betreffende Promotie/Degradatie regio West is via onderstaande links te vinden. Zodra de teams die pd spelen bekend zijn, wordt het programma ook in het onderdeel Competitie gepubliceerd.

 

Concept PD-regeling Regio West  2015-2016 05-02-2016
Concept PD programma West   
Concept PD regeling 2e helft Amsterdam 2015-2016 05-02-2016
Concept programma 2e helft Amsterdam 2015-2016  
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Privacy policyDisclaimerWebs.nl Inbound marketing
Logo Nevobo

32,703 volleyballiefhebbers hebben al een account op volleybal.nl.

Terug naar boven