De Nederlandse kwartfinale op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is gewonnen door Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen. Ze wonnen met 2-0 van Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst. Brouwer en Meeuwsen staan morgenavond om 22.00 uur in de halve finale tegenover de Braziliaanse wereldkampioenen Alison en Bruno.

Het duel werd gespeeld met een wind van 84 kilometer per uur en in de eerste set werd al meteen duidelijk dat de wind een rol ging spelen in de Nederlandse kwartfinale op de Copacabana. Brouwer en Meeuwsen begonnen goed en dankzij sterk verdedigend werk van Brouwer kwamen ze op twee punten voorsprong: 6-4. Die marge hielden Brouwer en Meeuwsen lang vast, maar in de slotfase van de set wisten Nummerdor en Varenhorst terug te knokken en werd het 16-16.

Daarna werd het stuivertje wisselen en kon het publiek genieten van lange punten vol spektakel. Via 19-19 ging het naar 22-22. Er volgde een belangrijk moment via de video challenge. Meeuwsen bleek de bal niet geraakt te hebben tijdens het blokkeren en dus werd het 23-22. Een aanval van Nummerdor ging in het net en daarmee kwam de stand op 24-23. Met wat geluk, de wind die invloed had op de korte service van Meeuwsen, werd het 25-23.

Nummerdor en Varenhorst wisten in de tweede set een kleine voorsprong te pakken: 3-5. Dat was vooral door foutjes van de andere Oranje mannen. Weer wisten Brouwer en Meeuwsen op een goed moment dankzij een challenge de voorsprong over te nemen: 7-6. Na een passfout van Varenhorst, een sterke floatservice van Meeuwsen en een knappe actie van Brouwer was het gat geslagen: 10-7. Nummerdor en Varenhorst namen een time-out om te bespreken hoe ze het duel nog konden keren.

Een prachtige rally vol met reddingen van Nummerdor leverde geen punt op, want Meeuwsen was scherp aan het net en zorgde voor een stand van 16-12. Bij Brouwer en Meeuwsen lukte bijna alles, vooral in de side-out bleken ze ijzersterk. Bij het andere Oranje team miste de overtuiging. Het tweede matchpoint wist Meeuwsen in stijl, met een keiharde smash, af te maken: 21-17.

Nummerdor en Varenhorst dropen teleurgesteld af en moeten genoegen nemen met de vijfde plek op de Olympische Spelen. Na het duel waren ze eerlijk in een reactie tegenover de NOS. ,,We hebben er alles aan gedaan, ze waren gewoon beter. In de eerste set hadden we kansen, maar het lukte net niet. Dit is zuur,” zo blikte Nummerdor terug. Varenhorst baalde gigantisch. ,,Vijfde worden is niet slecht, maar daar kwamen wij niet voor. Het waren zware omstandigheden, het lukte ons niet goed genoeg om het spel aan te passen. Dat lukt Alexander en Robert wel, dus ze zijn de terechte winnaars.”

Brouwer en Meeuwsen waren dolblij. Brouwer legde voor de NOS het verschil uit. ,,Het was moeilijk beachen door de wind. Maar wij bleven vol positieve energie spelen en dat brengt ons de zege. Het was een super beladen duel en ik ben blij dat we het zo doen. We staan gewoon in de halve finale van de Olympische Spelen, super gaaf!”

In de halve finale spelen Brouwer en Meeuwsen morgenavond om 22.00 uur Nederlandse tijd tegen de grote thuisfavoriet, de Braziliaanse wereldkampioenen Alison en Bruno. 

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn