Net als in Londen 2012 doet Bert Korteling, teammanager van Beachvolleybal Team Nederland (BTN), een paar keer per week vanaf de Copacabana in Rio verslag van zijn belevenissen. Hij geeft een kijkje achter de schermen en belicht niet alledaagse zaken bij of in de buurt van de staf en spelers van BTN. Berichten die niet in de media verschijnen.

Beveiliging

Voor ons Nederlanders is het een vreemd beeld. Veel agenten op straat, daar kun je je iets bij voorstellen. In Rio staan er echter duizenden militairen met een dubbel getrokken- en geladen Kalasjnikov op elke hoek van de straat hun plas op te houden. Er zijn mensen die zich er veiliger door voelen, anderen krijgen een enigszins unheimlich gevoel. Ik behoor tot die laatste categorie. 

Op de foto enige ‘bescherming’ voor een grote winkeltent. Niet 1 of 2 pistolen Paultjes, maar gelijk 6. Bij een demonstratie afgelopen week, telde ik achteraan de demonstratie op een oppervlakte van 100 m2, 29 van die gasten. Toen had ik wel iets van; “hier gaat niets geks gebeuren”, en dat klopte ook. 

Nederlanders proberen nogal eens wat de regels te ontduiken. Daar had ik gisteren ook last van toen het me goed uitkwam. Toen ik aan collega Thijs Pietersen een kaartje ging afgeven, moest ik daarvoor even het beachvolleybalterrein af. Via een ‘alleen uitgang’ toch weer naar binnen gegaan, waarna er drie van die afgekeurde militairen met getrokken mitrailleur op me af kwamen. Mijn geinige oranje Asics kloffie ten spijt, kwam het geen moment in me op te vragen of ze voor mij hun veiligheidsvoorschriften wat wilden oprekken. Vriendelijk lachend heb ik de omweg van 10 minuten lopen aanvaard om de wedstrijd van Christiaan en Reinder te bezoeken. Prachtige pot.

Open water zwemmers op bezoek

Op 15 en 16 augustus vinden de wedstrijden plaats van het zwemmen in open water. Dit vindt plaats in de oceaan aan de Copacabana met de start vlakbij ons appartement. Om deze reden slapen onze TeamNL troeven bij de dames en heren Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman bij ons. Marcel Wouda, bondscoach van dit onderdeel, zal ook samen met een fysiotherapeut en arts meekomen. 

Doelstelling van deze delegatie: 2 x goud. Kijk, dat zijn duidelijke uitgangspunten. We zullen er alles aan doen deze groep te helpen bij een goede laatste fase van voorbereiding. Marcel heeft heerlijk gekookt, spaghetti om koolhydraten te stapelen voor Sharon. Mooi te zien dat een relatief kleine atlete voor twee kerels aan eten weg eet. Hoeveel calorieën zou ze in de race, die ongeveer 2 uur duurt, verbranden? Sharon heeft net goud gewonnen en de staf komt zeer opgetogen binnen. Ze bevestigen mij dat ze vanavond dezelfde maaltijd voor Ferry zullen klaarmaken.

Bram Ronnes en Sjoerd Hepkema (onze fysio) verkassen voor 1 nacht naar een hotel en gaan vanaf maandag het Olympisch Dorp in. Sjoerd neemt daarbij de plaats in van Lars Beuming die vandaag naar Nederland terug moet.

Dames uitgeschakeld

Ons eerste damesteam is uitgeschakeld. Ze blijven tot het einde van de Spelen in Rio. Verliezen doet soms erg veel pijn. Ik heb het de laatste dagen vaker horen zeggen: “Er zijn bij topsport altijd veel meer verliezers dan winnaars”. Topsport is dan ook in veel gevallen helemaal niet leuk. En zeker bij de Olympische Spelen kan verlies er behoorlijk inhakken. Onze speelsters konden hier gelukkig ook terugvallen op hun familie, dat is erg fijn voor ze.  “Nederland is een juichland”, heb ik wel eens geroepen. We zijn er als de kippen bij als er wat te vieren valt, en dat is prima. Maar verliezen hoort er dus ook bij, ook al is het daarbij moeilijker de juiste houding te vinden.

Dames volleybalteam

Zondagmorgen heb ik de laatste poulewedstrijd van het dames volleybalteam tegen Servië gezien. Mooie wedstrijd, waarna de dames als 2e in de poule eindigden. Een prachtige prestatie op zich. Dan behoor je dus weer bij de wereldtop. Treffend daarbij was dat Heleen Crielaard op de tribune naast me zat. Zij was spelverdeelster toen Nederland ook tot de wereldtop behoorde in de jaren negentig. Ik heb jarenlang met Saskia van Hintum samengewerkt. Ze was coach van het 2e damesteam beachvolleybal in Londen, 2012. Nu is ze assistent coach bij de dames. Mooi om elkaar weer op dit podium te mogen ontmoeten. De dames spelen dinsdag de kwartfinale tegen Zuid-Korea. Wordt vast een kraker.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn