Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn vanavond niet goed begonnen op de World Tour Finals in Toronto. De mannen van Beachvolleybal Team Nederland verloren hun eerste pouleduel op het prestigieuze toernooi met 0-2 van het Poolse team Fijalek/Prudel. Morgen spelen ze tegen Letland.

Op de World Tour Finals in Toronto komen de acht beste teams van dit seizoen in actie plus vier teams die een wildcard ontvingen. Brouwer en Meeuwsen mochten dankzij een wildcard naar Canada voor het toetje van het beachvolleybalseizoen. De teams strijden om een prijs van 100.000 dollar. Het toernooi wordt gespeeld met vier poules van drie teams. De winnaar van iedere poule gaat naar de kwartfinale. De overige teams moeten zich via de eerste eliminatieronde zien te plaatsen bij de laatste acht. 

De Oranje mannen begonnen vanavond niet scherp aan het duel tegen de Polen Fijalek en Prudel. De Polen strafte het af en toe slordige spel van Oranje af en nam een voorsprong van 3-8. Brouwer en Meeuwsen, die al even niet meer fulltime trainden, moesten duidelijk inkomen en namen een time-out. Maar daarmee haalden de Fijalek en Prudel niet uit hun spel, de Polen toonden aan in de side-out ijzersterk te zijn en ze maakten geen fouten. Daardoor kwam Nederland niet dichterbij en Prudel serveerde de set met een ace op de lijn uit: 14-21.

In de tweede set begon Polen sterk en weer keken Brouwer en Meeuwsen tegen en achterstand aan: 6-8. Maar de knokten zicht terug in de strijd met lange rallys en namen de voorsprong over dankzij sterk serveren van Brouwer en een killblok van Meeuwsen: 9-8. Oranje hield de regie vast door meer druk op de Polen te leggen en kwam steeds beter in het bekende spel: powervolleybal. Na nog een killblok van Meeuwsen en een aanvalsfout van Polen, stond het 16-12 en leek een derde set in de maak. 

Toch wisten FIjalek en Prudel zich te herpakken en kwamen ze terug tot 19-17, het moment voor Oranje om in een time-out te vluchten. Maar na die korte break serveerde Meeuwsen fout (19-18) en vervolgens produceerde Prudel een ace en stond het weer gelijk. Vanaf en dat moment werd het stuivertje wisselen, de teams pakten allebei op overtuigende wijze de side-out. De Oranje mannen lieten vier setpoints liggen en het werd 24-24. Brouwer serveerder hard uit en daarmee kwam het tweede Poolse matchpoint op het scorebord: 24-25. Een technische fout in de set-up van Meeuwsen zorgde voor een einde aan de wedstrijd: 24-26 en daarmee 0-2. 

Brouwer en Meeuwsen spelen morgenavond om 21.00 uur de belangrijke tweede poulewedstrijd tegen het Letse team Samoilovs/Smedins.  De Oranje mannen kunnen bij een overtuigende overwinning nog eerste worden in de poule en daarmee zich direct plaatsen voor de kwartfinale. Bij een nederlaag is er nog niks aan de hand, want alle teams gaan door naar de tussenronde.

Uitslag:
Swatch World Tour Finals in Toronto
Brouwer/Meeuwsen - Fijalek/Prudel 0-2 (14-21, 24-26)

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn