Er zijn zoveel goede initiatieven van volleybalclubs in ons land. Initiatieven waar ook andere verenigingen hun voordeel mee kunnen doen. Ter inspiratie voor alle clubs in Nederland lichten wij er in de rubriek 'Club van de Maand' telkens één uit. Deze keer VC Volt, dat medio vorig jaar ontstond door een fusie van drie clubs uit het land van Cuijk. Door de fusie is de club, met 400 leden, meteen één van de grootsten in de regio.

Vrijdag 13 mei 2016 zal de boeken in gaan als een historisch volleybalmoment in het land van Cuijk. De leden van Energo / Flip Schoonmaak (Beers), Shock ’82 (Cuijk) en Dynamo (Grave) stemden in met de fusie, waar anderhalf jaar hard aan is gewerkt. De leden hebben het voorstel tot fusie massaal gesteund en dat is iets waar men bij de drie verenigingen zeker trots op mag zijn. Met dit prachtige resultaat komen de drie clubs, sinds 14 juli 2016, als Volleybal Club Volt in één keer de top 40 binnen van de grootste volleybalverenigingen van Nederland. “En daar zijn we ontzettend trots op”, aldus vice-voorzitter Rogier van Gils.

Van drie naar één
Alle drie de verenigingen hadden een lange staat van dienst in de regio. Meer dan vijftig jaar actief volleybal voor jeugd, senioren én recreanten. Hoewel er al een hechte samenwerking was tussen Dynamo en Energo, kampten de drie clubs met enkele uitdagingen. Het werven én behouden van jeugdleden, de krappe bezetting van teams op alle niveaus en weinig mogelijkheid om ieder lid op zijn/haar niveau te laten sporten. 

“Dit heeft er toe geleid we in januari 2015 met de besturen van de verenigingen een fusiewerkgroep zijn gestart”, vervolg Van Gils. “Deze werkgroep bestond uit diverse leden van Shock ’82, Dynamo en Energo en is in het leven geroepen om met elkaar intensief van gedachten te wisselen over een aantal volleybalvraagstukken. De samenwerking was vanaf dag 1 erg goed. Met de betrokken- en bevlogenheid waarmee gewerkt werd, kon het niet anders dan dat er iets moois uit zou komen.”

Door zich als één vereniging te presenteren, verbetert de uitstraling naar buiten (mini’s, A-B-C jeugd, senioren, recreanten, sponsoren in het land van Cuijk en omgeving) en dat zal een positief effect hebben op de ledenaantallen. Daarnaast was één vereniging belangrijk voor het clubgevoel. Waar komt de naam van de nieuwe vereniging eigenlijk vandaan? Van Gils: “Alle drie verenigingen hebben iets met energie of het opwekken daarvan te maken. Volt is een krachtige, vlotte en moderne naam die raakvlakken heeft met de drie clubs én met de volleybalsport, die explosief, dynamisch en snel is.”

Reactie van de spelers
Een overgrote meerderheid van de leden stemde vóór de fusie. Iedereen kijkt naar toekomst en ziet het perspectief in de regio. Nu de fusie al een paar maanden een feit is, leren leden elkaar steeds beter kennen. Door het organiseren van clubfeestjes in de verschillende sporthallen, samen trainen en meespelen bij elkaar is er bijna niets meer terug te zien van de oude clubs volgens Van Gils: “Er heerst al een echt ‘Volt-gevoel’ en dat is goed merkbaar tijdens én na de wedstrijden. Het is mooi om te zien dat iedereen met zo veel energie bijdraagt aan het clubgevoel.” 

VC Volt in het nieuw
Tot 16 februari 2017 werd er door de teams van VC Volt nog gespeeld in de voormalige clubkleding, maar sinds die avond is hier een einde aan gekomen. Die avond zijn alle leden in het nieuw gestoken in nauwe samenwerking tussen de Sponsor- en Kledingcommissie van de nieuwe club en vele sponsoren die de nieuwe club een warm hart toedragen. Maar liefst dertig sponsoren werden bereid gevonden een bijdrage te leveren aan één kledinglijn binnen de club. In totaal 38 teams, van mini’s tot recreanten, werden in één keer gepresenteerd aan de sponsoren en media (foto). Van Gils sluit af: “De stappen die we zetten zijn groot, en hoewel we nog aan het begin staan van dit avontuur, gaat iedereen vol energie en plezier de toekomst tegemoet.” 

Nabije toekomst
VC Volt wordt momenteel bestuurd door een overgangsbestuur bestaande uit bestuursleden van de drie voormalige verenigingen. In mei 2017 staat een ingelaste Algemene Leden Vergadering (ALV) gepland en zal het nieuwe Dagelijkse Bestuur door de leden worden gekozen.

www.vcvolt.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn