Het was een zwaarbevochten overwinning vandaag in de fonkelnieuwe Topsporthal Achterhoek in Doetinchem. Maar, na de gewonnen wedstrijd gisteren, waren de volleybalsters van Oranje ook vandaag te sterk voor Turkije. Ondanks een 2-1 achterstand in sets, slaagde de formatie van bondscoach Gido Vermeulen er in de wedstrijd om de Gelderland Cup alsnog winnend af te sluiten: 22-25, 25-22, 18-25, 25-23 en 15-11. ,,Ons doel was om het hele team in wedstrijdritme te krijgen. We begonnen vandaag met een andere basis, maar zijn blij verrast. Met wat wissels hebben we toch gewonnen van een sterk team", reageerde Vermeulen direct na afloop.

De bondscoach begon met een heel ander team aan het slotduel om de Gelderland Cup. Net als gisteren startten Anne Buijs en libero Myrthe Schoot in de basis, maar vandaag begonnen zij aan de wedstrijd met Quinta Steenbergen, Lonneke Slöetjes, Manon Flier, Carlijn Jans en spelverdeler Laura Dijkema. 

In de openingsfase kwam Nederland moeilijk tot scoren. Nadat een Turkse aanval via het Nederlandse blok buiten de lijnen viel en vervolgens een smash van Flier strandde in het Turkse blok was het 4-8. Oranje vocht zich terug, na een kill block van Flier en de voor Steenbergen in het veld gebrachte Carlijn Ghijssen-Jans nam Nederland de leiding over: 14-13. Het ging vervolgens gelijk op totdat Neriman Ozsoy vanaf de 3-meterlijn het gaatje voor Turkije sloeg (20-22). Een net uitgeslagen bal van Flier bracht Turkije op setpoint, waarna een mislukte Oranje aanval een einde maakte aan de openingsset: 22-25. 

De ploeg van Vermeulen begon beter aan het tweede bedrijf. Nadat Ghijssen-Jans attent profiteerde van een mislukte Turkse pass stond het 7-4. Bij 11-6 haalde de Turkse coach zijn team naar de kant, maar even later stond het al 15-8 na een perfect blok van Steenbergen. Turkije leek de weg een beetje kwijt te zijn, maar na drie Turkse punten op rij was het Vermeulen die een time out aanvroeg (17-11). Een ontketende Flier maakte een einde aan de Turkse puntenserie (18-12), waarna Nederland Turkije wederom dichtbij zag komen (20-17). De Turksen maakten het nog spannend in de slotfase (23-22), maar Steenbergen wist het eerste setpunt voor Nederland te verzilveren: 25-22. 

In het derde bedrijf mocht Oranje’s benjamin Celeste Plak beginnen op de plek van Buijs. De openingsfase was voor Turkije, dat met een comfortabele voorsprong de eerste verplichte time out bereikte (4-8). Bij 5-11 voelde Vermeulen zich opnieuw genoodzaakt zijn speelsters toe te spreken. Aan de hand van Flier slaagde Nederland er nog in de marge met twee punten te verkleinen, maar deze was bij de tweede verplichte setonderbreking alweer opgelopen tot zeven. Bij 10-18 kwam Judith Pietersen binnen de lijnen voor Flier en nam Femke Stoltenborg de plaats in van Dijkema. Even later bracht Vermeulen Robin de Kruijf in het veld voor Ghijssen-Jans, maar ook zij konden niet voorkomen dat Turkije opnieuw een voorsprong nam in sets.

Na een valse start (2-6) in de vierde set, waarin Vermeulen begon met Flier, Plak, de Kruijf, Stoltenborg, Buijs en Yvon Beliën, trok Oranje op overtuigende wijze de stand weer gelijk (8-8). Turkije sloeg weer een gaatje (10-13), maar ook nu kwam Oranje weer langszij (14-14). Bij 15-16 bracht Vermeulen Pietersen voor Flier en met Quirine Oosterveld opnieuw in het achterveld om de Nederlandse verdediging te versterken, lukte het Oranje langszij te komen (22-21). Een ace van Beliën bracht het 23e punt, waarna het setpunt even later werd verzilverd door ‘powerhitter’ Pietersen: 25-23.

Bron: Op foto: Femke Stoltenborg, Judith Pietersen, Robin de Kruijf, Celeste Plak en Anne Buijs
Facebook X WhatsApp LinkedIn