De twee Nederlandse beachvolleybalteams zijn sterk begonnen aan de finale van de Continental Cup in Stavanger. De strijd om een Olympisch ticket werd afgetrapt met achtste finale tegen Litouwen. Sophie van Gestel en Jantine van der Vlist wonnen met 2-0 van Andriukaityte en Zobnina. Rimke Braakman en Jolien Sinnema maakten het erg spannend maar sleepten ook de winst binnen: 2-1 tegen Dumbauskaite/Povilaityte.

Sophie van Gestel en Jantine van der Vlist kwamen vanmiddag als eerste in actie voor Nederland in de achtste finale tegen Litouwen. Tegen Andriukaityte en Zobnina, het tweede team van Litouwen, begonnen ze wat zenuwachtig. Aanvallend maakten de Oranje dames onnodige fouten en daar profiteerde de tegenstander optimaal van: 4-8. Maar de dames van Beachvolleybal Team Nederland gingen slimmer spelen en namen de regie in handen. Dankzij een goede side-out scoorden ze acht punten op rij en liepen uit naar 12-8. Vervolgens speelde Van Gestel en Van der Vlist de set netjes uit: 21-15.

In de tweede set gingen de Litouwse speelsters er vol voor, alles of niets. Ze serveerden feller en wisten lang gelijk op te gaan met Nederland. Met een goede servicereeks van Van der Vlist liep Oranje uit naar 18-15, maar Litouwen bleef voor elk punt gaan en probeerde het nog spannend te maken. Maar Van Gestel en Van der Vlist maakten een lange rally af en wonnen de set met 21-19 en zorgden voor de stand van 1-0. ,,Een prima resultaat, we hadden even wat last van zenuwen maar dat is niet gek. We maakten wat servicefouten, maar dat kon gelukkig. Een start zoals je wilt,” aldus Van der Vlist.

Rimke Braakman en Jolien Sinnema moesten tegen het eerste team van Litouwen, Dumbauskaite/Povilaityte, alles geven om de winst te veroveren. Litouwen had niets meer te verliezen en speelde vrij uit, bij de Oranje dames slopen er te veel fouten in het spel. Daardoor ging de eerste set verloren met 16-21. In de tweede set gingen Braakman en Sinnema wat meer variëren in hun spel. Zowel harde ballen als slimme shotjes produceerden de Oranje vrouwen en daar had Litouwen geen antwoord op: 21-16. 

In de beslissende derde set werd het enorm spannend, beide teams vochten voor elke bal en gingen tot het uiterste. Litouwen profiteerde van communicatiefoutjes bij Oranje en kwam op 2-4. Braakman en Sinnema herstelden het en vanaf 4-4 ging het constant gelijk op. Bij een stand van 13-13 hield Sinnema goed het overzicht en scoorde ze met een geplaatste bal in de hoek de 14-13.Litouwen nam een time-out, maar die leverde niks op. Met een harde aanval maakt Oranje het af: 15-13 en daarmee 2-0 tegen Litouwen. 

Braakman was trots op de mentale kracht. ,,We houden het hoofd koel. Je weet dat je een hoger basisniveau hebt, maar we maakten met onnodige fouten het onszelf lastig. Gelukkig dwingen we de winst alsnog af. Op naar morgen.” Morgen speelt Nederland de kwartfinale tegen Italië of Polen, die landen staan op 1-1 in duels en spelen vanavond een 'golden match'. 

Uitslagen woensdag:
Achtste finale Nederland - Litouwen 2-0

Van Gestel/Van der Vlist - Andriukaityte/Zobnina 2-0 (21-15, 21-19)
Braakman/Sinnema - Dumbauskaite/Povilaityte 2-1 (16-21, 21-16, 15-13) 

Jantine En Sophie

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn