In aanloop naar de Olympische Spelen in Brazilië organiseren drie studenten van de Technische Universiteit Eindhoven een grootschalig buiten volleybaltoernooi in Brazilië: de Super Sacada. Het toernooi is een primeur in Brazilië en dient ter voorbereiding van de Olympische Spelen. De drie Eindhovense studenten hebben zich beziggehouden met kennisdeling rondom de organisatie en reizen een week voorafgaand aan het toernooi af naar Salvador, Brazilië om hun opgedane expertise in te zetten. Super Sacada vindt plaats op 2 april en is wordt een jaarlijks terugkerend evenement over de kust van Brazilië.

Hajraa Buitentoernooi
Inspiratiebron voor het gigantische volleybalfestijn in Salvador komt van Hollandse bodem. Al bijna veertig jaar organiseert de Eindhovense Studenten Volleybalvereniging Hajraa jaarlijks Europa’s grootste grasvolleybaltoernooi: het Hajraa Buitentoernooi. Elk jaar reizen er naast de 4.000 Nederlandse deelnemers ook buitenlandse teams af naar het toernooi, waaronder Brazilianen. In 2012 bezocht het Braziliaanse televisiestation SportTV het toernooi, waardoor de bekendheid in Brazilië enorm toenam. De combinatie van sport én feest bleek een gouden te zijn.

Goed doel
Volleybal is volkssport nummer één in Brazilië. Het doel van Super Sacada is om iedere bevolkingslaag, met name de armen, in Brazilië de mogelijkheid te geven om te sporten en een gezonde levensstijl na te leven. Mensen van alle leeftijden en zelf met handicaps kunnen kosteloos meedoen aan het toernooi. Deelnemers worden gevraagd om een pakket met houdbaar voedsel mee te nemen. Deze pakketten worden na afloop van het toernooi samen met de materialen (volleyballen en -netten) verdeeld onder de armen en scholen in Salvador.

Tom van Veen, mede-organisator: “Super Sacada is een fantastisch initiatief waar we graag aan meewerken. Naast dat het een leerzame ervaring is, is het mooi om te zien hoe het volleybal én de spelen leven in Brazilië. De organisatie is een hoop werk en heel intensief, maar het feit dat Super Sacada een afgeleide is van ons eigen toernooi en het een gigantisch event wordt, maakt het zeker de moeite waard.”

Organisator Jorge Muzy: “Het Hajraa Buitentoernooi is een pareltje. Het is geweldig om te zien hoe een sport zo veel mensen, ongeacht afkomst of levensovertuiging bij elkaar kan brengen. In aanloop naar de komende Olympische Zomerspelen willen wij het enthousiasme onder de bevolking aanwakkeren en een volleybalfestijn is hier een mooie manier voor. Met het Eindhovense toernooi als perfecte voorbeeld kunnen wij hier in Salvador hetzelfde gaan doen.”

Facebook X WhatsApp LinkedIn