De Nederlandse Volleybalbond (Nevobo) en de Cruyff Foundation hebben de handen ineen geslagen om een bijdrage te leveren aan het in beweging brengen van jeugd. Algemeen directeur Joëlle Staps van de Nevobo en directeur Niels Meijer van de Cruyff Foundation tekenden vandaag een driejarige overeenkomst tijdens de Volleybaldag op de Olympic Experience in Den Haag. De komende drie jaar wordt er Smashbal aangeboden op de Cruyff Courts en op de diverse scholen die beschikken over Schoolplein14.

Om een actievere levensstijl te stimuleren, wordt Smashbal opgenomen in de programmering van de meer dan 200 Cruyff Courts. Smashbal is een volleybalspel waarbij je kunt scoren door de bal hard op de grond te slaan. De bedoeling is om zo hard te slaan dat het andere team de bal niet meer kan vangen. Tijdens de Olympic Experience in Scheveningen werd dit vandaag voor het eerst in de praktijk gebracht op het mobiele Cruyff Court.

Daarnaast wordt het Smashbalpakket onderdeel van het speelmateriaal dat aanwezig is op diverse scholen die beschikken over een Schoolplein14. Schoolplein14 is een initiatief van de Cruyff Foundation om alle leerlingen uit het primair onderwijs uit te dagen en te stimuleren om met elkaar te spelen en te sporten. Tot slot biedt de samenwerking tussen de Nevobo en de Cruyff Foundation lokale volleybalverenigingen de kans om betrokken te zijn bij volleybalactiviteiten die buiten de vereniging worden georganiseerd.

De Nevobo en de Cruyff Foundation werken al sinds 2013 succesvol samen om jongeren met een beperking kennis te laten maken met paravolley (zitvolleybal). Zo zijn er talententrainingen gestart, zijn de contacten met revalidatiecentra en mytylscholen verstevigd en is er een flink aantal nieuwe verenigingen bijgekomen dat paravolley aanbiedt. De vernieuwde samenwerking gaat dus verder dan alleen de stimulering van sporten voor kinderen met een beperking.


Over de Johan Cruyff Foundation De Johan Cruyff Foundation heeft als missie zoveel mogelijk jeugd met of zonder beperking in beweging te brengen in Nederland en daarbuiten. Tegenwoordig spelen kinderen minder buiten, hetzij door te weinig tijd, ruimte, of plezier in sport en spel activiteiten. Ze zijn opgegroeid met een overvloed aan prikkels, zijn continue online en kenmerken zich door een kortere attentieboog. Door sport en spel worden kinderen niet alleen fitter, het verbetert tevens het cognitieve vermogen en de schoolprestaties van kinderen. Maar bovenal moet bewegen vooral leuk zijn. Om de algehele ontwikkeling van kinderen te stimuleren brengt de Cruyff Foundation hen in beweging d.m.v. de Cruyff Courts, Schoolplein14 en sportprojecten voor kinderen met een beperking. Hierbij staat niet alleen het creëren van een veilige plek om te bewegen voorop, maar leren kinderen zich ook te ontwikkelen en in teamverband te spelen. Samen met onze vaste partners: Nationale Postcode Loterij, AkzoNobel, COOP Supermarkten, Seacon Logistics, Unilever en People’s Postcode Lottery brengen wij wekelijks ruim 100.000 kinderen in beweging.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn