De Nevobo en Edwin Benne hebben na een uitgebreide evaluatie gezamenlijk besloten dat laatstgenoemde stopt als bondscoach van het Nederlands mannenteam. Benne, die in 2011 werd aangesteld, verrichtte de afgelopen jaren uitstekend werk en sloeg na een turbulente periode met Oranje de weg naar boven in. De gezamenlijke conclusie van de evaluatie is dat het team nu in een fase is beland waarin een ander type coach gewenst is.

Edwin Benne volgde in maart 2011 Peter Blangé op als bondscoach van het nationaal team. Na een moeilijk debuutjaar boekte Benne in 2012 grote successen met een sterk verjongde selectie. Oranje won in dat jaar de European League en kwalificeerde zich voor de World League 2013 en het EK 2013.

In 2013 miste Oranje na een sterke poulefase op een haar na de Final Six van de World League. Op het EK in Denemarken eindigde Nederland op een teleurstellende tiende plaats.

Dit jaar slaagden de lange mannen er niet in om zich te kwalificeren voor het WK 2014. Ook miste Oranje directe plaatsing voor het EK 2015, al kan dit toernooi nog steeds worden bereikt als de volleyballers in mei volgend jaar Spanje in een uit- en thuisduel weten te verslaan.

Benne en zijn manschappen herstelden zich deze zomer door zich als poulewinnaar te plaatsen voor de tussenfinale van de World League in Australië. Op dit toernooi, waar een ticket voor de grote World League finale klaarlag, kon Oranje echter niet boven zichzelf uitstijgen.

Onder leiding van Benne klom Oranje op de wereldranglijst van de 41e naar de 25e plaats. De coach, die zelf als speler 382 interlands speelde, verjongde de nationale selectie drastisch en bracht een hele generatie nieuwe spelers: Nimir Abdelaziz, Thijs ter Horst, Maarten van Garderen, Michaël Parkinson, Robin Overbeeke, Thomas Koelewijn, Bas van Bemmelen en Gijs Jorna.

“Edwin heeft de laatste jaren een waanzinnige klus geklaard en het nationaal herenteam weer op de rit gezet”, vertelt algemeen directeur Joëlle Staps van de Nevobo. “Het team is nu in een volgende fase beland en dat vraagt om een ander type coach.”

“Ik heb mooie en leerzame jaren beleefd met mijn staf en spelers”, laat Benne weten in een reactie. “We hebben getracht het publiek met zo goed mogelijk volleybal te vermaken. Ik dank de Nevobo en de spelers voor het vertrouwen dat ik heb gekregen en wens het team veel succes in de verdere ontwikkeling.”

Edwin Benne, die nog een contract heeft tot oktober 2015, blijft in dienst van de Nevobo en zal werkzaamheden gaan verrichten in de organisatie en promotie van het WK beachvolleybal en het EK zaalvolleybal. De Nevobo benut dit najaar om op zoek te gaan naar een opvolger voor Benne.

Bron: Foto: Edwin Benne (Foto: FIVB)
Facebook X WhatsApp LinkedIn