Het Nederlands mannenvolleybalteam heeft vanmiddag in de World League met 3-1 gewonnen van Egypte. In Seoul werd met de overwinning een grote stap gezet richting de Final Four van groep 2 van de World League, Egypte was een directe concurrent. Morgen volgt het belangrijke duel tegen concurrent Tsjechië. Oranje staat nu derde en heeft plaatsing in eigen hand.

De lange mannen begonnen enorm scherp aan de eerste set en met een bijna foutloze side-out nam Oranje een 11-6 voorsprong. Maar Egypte wist zich te herpakken en dankzij een sterk blok kwamen ze op een 13-14 voorsprong. Wouter ter Maat nam Oranje vervolgens op sleeptouw en met zijn aanval en een aantal aces werd er weer een gat geslagen. Na een knappe sprong set-up van libero Dirk Sparidans werd het afgemaakt: 25-19.

In de tweede set gingen de Egyptische spelers veel sterker serveren en daardoor kwam er meer druk te liggen op de Nederlandse passing. Bij Egypte was Kotob enorm op dreef, hij serveerde keihard en scoorde bijna elke aanval. Oranje kwam vijf punten achter (11-16) maar wist zich terug te knokken tot 21-23. Op dat moment besloot de Egyptische coach een time-out te nemen. Die leverde de Afrikanen het gewenste resultaat op: ze wonnen de set met 21-25.

In de beginfase van de derde set ging het lang gelijk op. Dankzij een sterke servicereeks van Ter Maat kwam er een kleine marge op het scorebord: 13-9. Egypte vluchtte in een time-out, maar daar volgde nog een ace op van Ter Maat. Door wat passfoutjes van Oranje wist Egypte iets dichterbij te komen, maar na een spectaculaire redding met de voet van Jasper Diefenbach en een blok van Van Garderen was het 22-17. Thomas Koelewijn maakte de set af met een killblok: 25-18.

In de vierde set kwamen de Oranje mannen niet meer in de problemen. Blokkerende stond het goed en Egypte wist er amper langs te komen. Spelverdeler Daan van Haarlem verdeelde het goed en liet daarmee het Egyptische blok regelmatig kansloos. Er werd een ruime voorsprong gepakt en op set- en matchpoint (24-14) mocht Fabian Plak zijn debuut maken in de World League. Egypte wist nog te scoren, maar daarna maakte de debutant het met een harde midaanval af: 25-16.

Met de 3-1 overwinning op een directe concurrent om de derde plek in de poule, zet Nederland een goede stap richting het finaleweekend. Morgen treft Oranje een andere concurrent, Tsjechië. Die wedstrijd wordt om 9.30 uur Nederlandse tijd gespeeld en is live te zien op Ziggo Sport.