Het Nederlands damesvolleybalteam kan vrijdag met veel vertrouwen vertrekken naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. De equipe van bondscoach Giovanni Guidetti won in een sfeervol Omnisport in Apeldoorn met 3-1 van Zuid-Korea.

Aan het Omnisport in Apeldoorn bewaart Oranje sinds 2015 warme herinneringen. Op het veld in het midden van de wielerbaan wonnen de volleybaldames destijds al hun EK-poulewedstrijden met grote overmacht. Dit bleek de opmaat voor de prachtige zilveren medaille die later in Ahoy werd veroverd.

Dinsdagavond speelde Nederland niet op de wielerbaan maar in de volleybalhal van het Omnisport. Voor een muur van oranje toeschouwers (2100) begonnen de volleybaldames aan de wedstrijd met de volgende basisopstelling: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Robin de Kruijf en Quinta Steenbergen (middens) en Debby Pilon-Stam (libero).

Oranje verloor maandag in Rotterdam met 3-1 van Zuid-Korea en was er duidelijk op gebrand om in de laatste vriendschappelijke wedstrijd voor de start van de Olympische Spelen beter voor de dag te komen. De volleybaldames gaven in de eerste set een demonstratie van modern topvolleybal. Mede dankzij enkele killblocks en een ace van De Kruijf ging de thuisploeg al snel met 8-3 aan de leiding. Buijs, die gisteren niet in actie kwam, was aanvallend op dreef en vergrootte de voorsprong. Zuid-Korea moest al op 13-5 voor de tweede keer een time-out aanvragen en kreeg geen vat meer op de openingsset. Dijkema bediende haar aanvalsters met flair en na opnieuw een snelle set-up van de Drentse mocht aanvoerder Balkestein-Grothues het setpoint scoren (25-17).

In de gelijk opgaande tweede set kwam Zuid-Korea mede dankzij de sterke Kim Yeon-Koung terug in de wedstrijd. Tot 18-18 ging de stand gelijk op, daarna waren het de Aziatische bezoekers die het initiatief namen. Na een foutservice van Oranje won Zuid-Korea (de nr. 9 van de wereldranglijst) de tweede set met 22-25.

Met Myrthe Schoot op de libero-positie en Celeste Plak op de plek van Buijs pakte Oranje de draad weer op in de derde set. Na aces van Sloetjes en De Kruijf kon Nederland de setwinst nauwelijks meer ontgaan (21-10). Steenbergen ging naar de kant met een op het oog lichte knieblessure en werd vervangen door Yvon Beliën. Uiteindelijk wonnen de volleybaldames de set met 25-16 dankzij een harde diagonale klap van Sloetjes.

In de vierde set kregen ook Judith Pietersen en Femke Stoltenborg hun speeltijd. De Kruijf heerste aan het net en liep blokkerend alle gaten dicht. Oranje stevende overtuigend af op een 3-1 overwinning en liet de zege niet meer in gevaar komen. Uiteindelijk sloeg Sloetjes snoeihard het matchpoint binnen: 25-19.

Nederland – Zuid-Korea 3-1 (25-17, 22-25, 25-16, 25-19)

Bron: Pim Waslander (foto)