3 oktober 2015 - Het Nederlands vrouwenvolleybalteam heeft zich zaterdagmiddag geplaatst voor de finale van het EK Volleybal in eigen land. Het team van bondscoach Giovanni Guidetti overklaste tegenstander Turkije in de halve finale en won met 3-0 in een kolkend Ahoy. Zondag speelt Oranje om 17.00 uur de finale tegen de winnaar van het duel Rusland – Servië.

Net als tijdens alle voorgaande wedstrijden in Apeldoorn en Rotterdam was de sfeer in Ahoy zaterdagmiddag opnieuw bombastisch. Ruim 7000 toeschouwers, de meesten in het Oranje gekleed, zorgden voor een onvergetelijke atmosfeer.

Bondscoach Giovanni Guidetti had zijn opstelling ten opzichte van de kwartfinale tegen Polen op een positie aangepast. Yvon Beliën werd beloond voor haar goede invalbeurten en mocht starten op de plek van Quinta Steenbergen. Naast Beliën begonnen Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Robin de Kruijf (midden) en Debby Stam-Pilon (libero).

Zijn Turkse collega Ferhat Akbaş startte met Aydemir Akyol (spelverdeler), Uslupehlivan (diagonaal), Kirdar en Ozsoy (passer/lopers), Erdem Dündar en Akman (middens) en Karadayi (libero).

Het duurde even voordat het eerste punt op het scorebord verscheen omdat Turkije een succesvolle video challenge aanvroeg. De Turken pakten zelfs een 2-0 voorsprong na een blok van Erdem Dündar, maar Oranje kwam daarna snel in haar ritme. Sloetjes, goed voor negen punten in de eerste set, sloeg hard 16-14 binnen en bezorgde Nederland zo een voorsprong van twee punten. Op 23-19 was de marge vier punten en even later sloeg De Kruijf 25-22 binnen.

In de tweede set liep de equipe van Guidetti (volgens een spandoek ‘Goudetti’) veel sneller weg bij de Turken. Op 12-7 moest de Turkse coach al vluchten in een time-out maar Nederland gaf de voorsprong niet meer uit handen. Debby Pilon-Stam heerste in het achterveld en speelde uitmuntend. De aanvallen van Sloetjes waren onhoudbaar voor de Turkse verdediging. Manon Nummerdor-Flier en Femke Stoltenborg vielen erg goed in en Oranje won de set moeiteloos met 25-18.

Nederland begon furieus aan set drie en nam direct een 12-5 voorsprong. Alles leek te lukken, De Kruijf blokkeerde zelfs een Turkse aanval af achter haar hoofd, en ook Dijkema pakte een blokpuntje mee. Turkije gaf zich niet zomaar gewonnen en verkleinde het gat tot 16-13, wat voor Guidetti het moment was om een time-out aan te vragen.

Nederland ging wat slordiger spelen en liet Turkije terugkomen tot 20-20. In de zenuwachtige slotfase kreeg Turkije als eerste twee setpoints. Oranje kwam weer aan de goede kant van de score na een fantastisch killblock van Beliën, volgend op een goede service van de ingekomen Judith Pietersen. Het eerste setpoint werd nog weggewerkt door Turkije, maar de tweede werd benut door een geweldig killblock van Sloetjes.

Oranje speelt morgen om 17.00 uur de finale tegen de winnaar van Rusland – Servië. De 10.000 beschikbare plaatsen in Ahoy zijn reeds uitverkocht. De wedstrijd is uiteraard live te volgen op NPO1.

Nederland – Turkije 3-0 (25-22, 25-18, 28-26)

Bron: CEV
Facebook X WhatsApp LinkedIn