Het Nederlands mannenvolleybalteam heeft zondagavond de laatste poulewedstrijd op het EK met 3-2 verloren van gastland Bulgarije. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen speelde ontzettend sterk, maar kwam na een drie uur durend gevecht vol emotie net tekort. Nederland speelt dinsdag in de tussenronde tegen Slovenië om een plek in de kwartfinale.

Bondscoach Gido Vermeulen veranderde zijn basisopstelling niet ten opzichte van de gewonnen wedstrijden tegen Tsjechië en Duitsland en begon opnieuw met Nimir Abdelaziz (spelverdeler), Kay van Dijk (diagonaal), Jeroen Rauwerdink en Dick Kooy (passer/lopers), Rob Bontje en Jasper Diefenbach (middens) en Gijs Jorna (libero). In tegenstelling tot de voorgaande twee wedstrijden stond ditmaal Maarten van Garderen als tweede libero op het wedstrijdformulier.

Bulgarije, de nummer vijf van Europa en de nummer zeven van de wereld, startte met Bratoev (spelverdeler), Nikolov (diagonaal), Penchev en Aleksiev (passer/lopers), Todorov en Yosifov (middens) en Salparov (libero).

Voor meer dan 12.000 uitzinnige Bulgaren in de prachtige Armeec Arena speelden Bulgarije en Nederland een eerste set van hoog niveau. Oranje was weergaloos in de side-out, en Abdelaziz speelde tot twee keer toe een teamgenoot vrij met een eenhandige set-up. Alle Nederlandse aanvallers haalden dikke voldoendes en omdat Van Dijk ook uitstekend stond te serveren namen de Lange Mannen een 19-17 voorsprong.

Na twee passfoutjes van steraanvaller Kooy kwam Bulgarije terug tot 19-19. Er ontstond een zenuwslopende slotfase waarin Nederland het initiatief nam door aces van Rauwerdink en Van Dijk. Oranje kreeg twee kansen om de set af te maken maar slaagde hier niet in. Een passfout van de ingekomen Robbert Andringa leverde Bulgarije uiteindelijk met 29-27 de set op.

Met Bas van Bemmelen voor Diefenbach begon Oranje vol goede moed aan de tweede set. Bulgarije nam een 16-13 voorsprong maar op dat moment werd de wedstrijd voor enige tijd stilgelegd. De eerste Bulgaarse libero Salparov viel geblesseerd uit, en omdat de tweede libero op het wedstrijdformulier (Zhekov) eigenlijk een spelverdeler is, kwam coach Konstantinov acuut in de problemen. De Bulgaarse coach gaf beide spelers als geblesseerd op en stuurde Ivanov het veld in als libero. Oranje profiteerde zeer dankbaar van de ontstane consternatie en nam knap het initiatief over. Dankzij een fantastische Van Dijk (11 punten in tweede set) won Nederland de set met 25-20 en bracht het de stand op 1-1.

Oranje drukte door in de derde set en nam mede dankzij drie killblocks van Bontje een mooie voorsprong. Op 22-18 zag het er rooskleurig uit voor de ploeg van Vermeulen, maar de voorsprong van vier punten smolt als sneeuw voor de zon. De Nederlandse passlinie kreeg de service van Penchev niet onder controle en de aanvallers kwamen niet meer tot scoren. Bulgarije kwam terug tot 22-22 maar Oranje kreeg toch als eerste een setpoint op 24-23. Deze werd niet benut en even later won de thuisploeg de set dankzij een ace van Gradinarov.

Ondanks het teleurstellende verlies van de derde set wist Nederland zich opnieuw te herpakken in set vier. Van Bemmelen zette 16-14 op het scorebord met een belangrijk killblock na een oneindig lange rally. Zijn collega Bontje deed even later hetzelfde en scoorde 21-19. Met Niels Klapwijk en Yannick van Harskamp in het veld maakte Oranje het karwei koel af. Het was de zeer stabiele Rauwerdink die gedecideerd 25-23 binnensloeg en een derde set afdwong.

Vermeulen liet Klapwijk en Van Harskamp staan in de vijfde set en bracht al vrij snel Thijs ter Horst in het veld voor Kooy. Van Harskamp en Klapwijk brachten vuur terwijl Ter Horst ijskoud zijn ballen erin timmerde. Oranje wisselde van kant met een 8-7 voorsprong en beide teams hielden elkaar in evenwicht tot 11-11. Vermeulen bracht Abdelaziz en Van Dijk terug en laatstgenoemde pakte direct na zijn rentree een belangrijk killblock (12-11). Bulgarije nam na een gelukkige ace van Nikolov het initiatief over en won uiteindelijk de tiebreak met 17-15.

Nederland eindigt na twee overwinningen en een nipte nederlaag als tweede in poule A. De ploeg van Gido Vermeulen speelt dinsdag in de tussenronde tegen Slovenië, de nummer drie van poule C. Deze ploeg wordt gecoacht door de Italiaanse oud topspeler Andrea Giani.

Nederland – Bulgarije 2-3 (27-29, 25-20, 26-28, 25-23, 15-17)