Soms ‘raakt’ volleybal het echte leven. Zoals bij VC Sneek heren 1 en één van hun jongste spelers. Bij Jelco Sikma, onlangs pas 18 jaar geworden, werd dit voorjaar kanker in het bovenbeen geconstateerd. Het Ewing-sarcoom, een zeldzame bottumor. Kwaadaardig. Heftig nieuws, waarop door het team op bijzondere wijze wordt ingespeeld.

Er zijn gelukkig geen uitzaaiingen bij Jelco, maar hij moet flink aan de bak. Zes keer een chemo, in perioden van steeds drie weken. Daarna volgt een operatie waarbij de resten van de tumor worden verwijderd. Vervolgens wéér zeven chemo’s, zodat het totale herstel ongeveer een jaar duurt. Maar Jelco wordt weer beter.

“Naar omstandigheden voel ik me goed. De onzekere tijd is geweest en gelukkig eindigde het positief. Van de ziekte zelf heb ik ook geen last. Maar de chemo’s zijn zwaar; pas anderhalve week na een behandeling voel ik me weer redelijk, en dan moet ik een dikke week later weer”, aldus Jelco. Hij is blij met de steun van het team. “Het nieuws schokte heel veel mensen en vooral het team. De sfeer was gelijk heel anders. Pas na een maand onzekerheid, toen bleek dat ik er weer bovenop kom, was iedereen heel opgelucht.”

Het team zit aanvankelijk met de handen in het haar, maar bedenkt dan een stunt. Geestelijk vader van het idee: trainer-coach Patrick Koelemij. Sikma: “De woensdag voor de laatste wedstrijd van het seizoen begon mijn haar langzaam uit te vallen. Het was toen twee weken na de eerste chemokuur. Een paar teamgenoten hadden afgesproken ook kaal te gaan als mijn haar zou uitvallen. Op de wedstrijddag voelde ik me fit, maar spraken we toch af om de tondeuse mee te nemen. Op weg naar de wedstrijd viel er bij mij nogal wat haar uit en was ik er klaar mee. Van het één kwam het ander en voordat we het wisten, waren 14 mannen geschoren en stonden we tijdens de wedstrijd allemaal kaal in het veld! Echt een topactie."

En het team zelf dan?
Onder de bezielende leiding van Marnick van Lith gaan de mannen in de komende seizoenen vanuit de 2e divisie aan de slag met 'volleybal voor mannen’. Dus: veel sprongservices, meer bovenhands passen en uitdagend en snel aanvalsspel. Er is al een begin gemaakt met een intensief krachtschema, waar de focus ligt op een snellere slag en meer sprongkracht. En wat belangrijker is: ze zijn jong, talentvol, enthousiast en gretig naar succes. Nu hebben we daar in Sneek de laatste tien jaar wel meer van gehad. Of het nu om Bas Diepeveen, Jurjen Hellinga, Ruud Schuurmans, Steven Ottevanger, Rutger Zoodsma, Gijs van Solkema of Jorn Meijer ging: op een zeker moment verlieten ze Sneek voor een avontuur elders.

Daarom wil Sneek z’n twee troeven graag combineren. Bij heren 1 moeten de spelers blijven leren, zich ontwikkelen en daarmee beter worden én moeten ze het voortaan zo gezellig vinden dat naar een andere club gaan niet langer een aantrekkelijke optie is. Jelco Sikma zal daarbij zijn, want volleybal raakt ook zijn ‘tweede leven’.

Na zeven jaar als hoofdtrainer van heren 1 te hebben gewerkt geeft Patrick Koelemij het stokje nu door aan Marnick van Lith. Wel zal Patrick nauw betrokken blijven bij het team, zodat hij zijn jarenlange volleybalervaring op het hoogste niveau kan doorgeven aan de jonge talenten. Het moge duidelijk zijn dat VC Sneek ook bij de heren volop ambities heeft voor de komende jaren. Gezien de lichting jongens die eraan zitten te komen, is dit niet meer dan logisch!

Facebook X WhatsApp LinkedIn