Op de Continental Cup heeft Nederland nog een ticket veroverd voor de Olympische Spelen. Sophie van Gestel en Jantine van der Vlist wonnen in Stavanger de golden match tegen het Oekraïense team Shchypkova en Davidova met 2-1. ,,Onze vechtlust maakte het verschil, dit is zo ontzettend gaaf,” aldus de dolblije en trotse Van Gestel.

Sophie van Gestel en Jantine van der Vlist moesten het voor het eerst deze week zelf afmaken, nadat hun teamgenoten Rimke Braakman en Jolien Sinnema van Shchypkova en Davidova verloren en het 1-1 stond tussen de twee landen. In de beslissende golden match begonnen Van Gestel en Van der Vlist heel zenuwachtig. Vooral serverend liep het niet bij de Oranje dames en daar profiteerde Oekraïne optimaal van. Shchypkova en Davidova gaven in de side-out niks weg en veroverden de eerste set met 16-21.

In de tweede set begon Oranje veel feller. Van Gestel legde met haar harde service veel druk bij Oekraïne en Van der Vlist werd blokkerend steeds sterker. De speelsters van Beachvolleybal Team Nederland namen met hun overtuigende spel een 10-5 voorsprong en ze wisten die marge zelfs nog uit te bouwen. Een aantal aces van Van Gestel en hard blijven vechten voor elk punt in combinatie met goed communiceren leverde Oranje de setwinst op: 21-15.

Met twee keer op rij een blok van Van der Vlist nam Oranje in de derde set een 5-2 voorsprong in de strijd om het olympisch startbewijs. Van Gestel produceerde vervolgens een geweldige servicereeks en dat leverde een mooie voorsprong op: 9-3. Oekraïne kwam nog een paar punten terug, maar Oranje bleef veel druk op de tegenstander leggen met een goede service en het hoge blok van Van der Vlist. Met een harde aanval maakte Van Gestel het af: 15-9 en de speelsters vielen elkaar in de armen. Dankzij de overwinning gaan Van Gestel en Van der Vlist in augustus naar Rio de Janeiro voor de Olympische Spelen, net als Madelein Meppelink en Marleen van Iersel en de twee Nederlandse mannenteams.    

Van Gestel genoot van de champagne en was 'intens gelukkig'. ,,We hebben er kei hard voor moeten vechten in deze gouden wedstrijd, maar het is heerlijk om het op deze manier zelf af te dwingen. We verliezen de eerste set, ik denk toch vooral door de zenuwen. We wilden dit zo graag en het draaide heel het jaar om deze week. Maar we kwamen goed terug in het duel en onze vechtlust maakte het verschil. Hier gaan we nu even flink van genieten, we gaan het goed vieren vanavond.” Voor Van der Vlist worden het haar eerste Olympische Spelen. Ze was dan ook dolblij. ,,Hier heb ik zo had voor gewerkt, ik kan het nog niet geloven. We gaan naar Rio, mooier kan niet.” Het Nederlandse viertal werd op traditionele wijze beloond: ze kregen een Noors zwaard. 

De finale begon vanmiddag al goed voor Nederland. Sophie van Gestel en Jantine van der Vlist wisten op overtuigende wijze te winnen van de Oekraïense tweeling Makhno: 21-13 en 21-12. Daarna gaven    Rimke Braakman en Jolien Sinnema in hun wedstrijd tegen het eerste team van Oekraïne, Shchypkova en Davidova, alles om de winst al te veroveren. In de eerste set lukte het Oranje net niet, twee aanvalsfouten werden beslissend:19-21. Oekraïne bleef goed spelen en won de tweede set met 17-21. Daarna volgde de succesvolle golden match in Stavanger.

Uitslag finale CEV Continental Cup Final

Nederland - Oekraïne 2-1
Van Gestel/Van der Vlist - Makhno/Makhno 2-0 (21-13, 21-12)
Braakman/Sinnema - Shchypkova/Davidova 0-2 (19-21, 17-21)
Van Gestel/Van der Vlist - Shchypkova/Davidova 2-1 (16-21, 21-15,15-9)

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn