Optimale spelregelkennis maakt volleybal voor iedereen leuker; meer duidelijkheid en minder discussies in en om het veld komen de sfeer ten goede. Binnen Limes waren diverse pogingen ondernomen om jeugdspelers over hun angst heen te helpen om ‘op de bok te staan’. Het Spelregelcafé dat de Vleutense vereniging organiseerde trok uiteindelijk veel jeugdleden over de streep.

Uitleg van regels, oefenen tijdens trainingen en dus weten wanneer je wel of niet moet fluiten. Spelregels leren is niet moeilijk, maar om ze in een wedstrijd toe te passen best lastig. “Daarom is het fijn om met elkaar te overleggen hoe je moet handelen in bepaalde situaties en samen te oefenen aan de hand van beeldmateriaal en toetsen. Dat was voor ons de reden om een Spelregelcafé promotiepakket bij de Nevobo aan te vragen en het café voor onze A-jeugd te organiseren”, legt Yvonne van Wijk van de Limes jeugdcommissie uit.

Omdat Limes niet over een eigen locatie beschikt, was het vinden van een stek met betrouwbare wifi! de grootste hobbel in de voorbereidingen. Uiteindelijk bood  huiswerkbegeleidingsorganisatie KNAP! uitkomst; daar had iedereen een laptop tot zijn beschikking en konden de organisatoren beschikken over een beamer. Ook van het door de bond geleverde draaiboek en promotiepakket werd dankbaar gebruik gemaakt. De club beloonde alle aanwezigen met een nieuwe bidon.

Onder het genot van een hapje en een drankje werden eerst de regels nog eens goed doorgenomen. Op aanraden van de trainers hadden de aanwezigen thuis voorwerk gedaan door de korte editie van het spelregelboekje uit het pakket (en op Volleybalmasterz.nl) door te nemen. Eén van de deelnemers had alle levels al doorlopen en kon daardoor gericht aangeven wat zij als lastig had ervaren: die onderdelen werden nog eens extra belicht.

Nadat vervolgens iedereen de levels op Volleybalmasterz.nl met positief resultaat had doorlopen, was het tijd voor de eindtoets, waarin sommige vragen van de oefenstof terug kwamen. Toen de twintig vragen waren beantwoord, volgde de ene kreet van opluchting de andere snel op: Geslaagd! Limes kan het komende jaar dus veel meer gekwalificeerde scheidsrechters op de bok zetten. Het spelregelcafé zorgt naast meer speelplezier, ook voor een groter corps van gekwalificeerde scheidsrechters. Dubbele winst dus!

“Deze eerste groep was het er over eens: dit was een nuttige en leerzame bijeenkomst. Vanaf januari 2017 gaan we aan de slag met de B-jeugd”, besluit de enthousiaste Van Wijk haar verhaal. 

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn