De Nederlandse volleybaldames zijn er donderdag niet in geslaagd de Olympische finale te bereiken. Het team van bondscoach Giovanni Guidetti verloor in de halve finale met 3-1 van China. Oranje kreeg kansen op een stunt, maar verloor de wedstrijd tegen de nummer drie van de wereldranglijst op details. Zaterdag, om 18.00 uur Nederlandse tijd, speelt Nederland tegen de Verenigde Staten om het brons. China komt in de finale uit tegen Servië.

Bondscoach Giovanni Guidetti had geen verrassingen in zijn basisopstelling en begon met het zevental dat dinsdag Zuid-Korea had verslagen in de kwartfinale: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Anne Buijs en Judith Pietersen (passer/lopers), Robin de Kruijf en Yvon Beliën (middens) en Debby Pilon-Stam (libero).

1e set: Teleurstellend einde na droomstart

Oranje kende een droomstart in de eerste set. China werd overweldigd, en de volleybaldames namen een voorsprong van maar liefst zeven punten: 12-5. Lang kon de equipe van bondscoach Guidetti niet genieten van deze ruime marge. Op 13-13 kwam de winnaar van de World Cup 2015 alweer langszij, omdat Oranje maar niet wist te scoren in rotatie 1.

In diezelfde rotatie kwam Nederland ook later in de set weer in de problemen. China liep uit van 20-20 naar 20-24 en leek gemakkelijk af te stevenen op setwinst. Oranje vocht zich knap terug tot 24-24 dankzij een killblock van Pietersen, een ace van Buijs en fantastisch verdedigend werk van Pilon-Stam. De set winnen lukte echter niet meer. Nederland miste op 24-24 een mooie kans om aan de goede kant van de score te komen, en moest even later toestaan dat China alsnog met 25-27 de set opeiste.

2e set: Oranje brengt stand gelijk!

In set twee was het China dat het beste uit de startblokken kwam. Via 5-8 liep het team van bondscoach Lang Ping uit naar 10-13, mede dankzij het sterke spel van sterspeelster Zu Ting. Het was Dijkema die na kort op de bank te hebben gezeten de stand op 17-17 bracht met een doortikbal en een ace.

Guidetti bracht Celeste Plak in voor Sloetjes om Nederland om door rotatie 1 heen te helpen en dat lukte. Plak scoorde twee tipballen en leverde zo een knappe invalbeurt af. Oranje bleef scoren tegen het sterke China en profiteerde van de goede services van Buijs. Op 24-21 kreeg Nederland de eerste kans om de stand op 1-1 in sets te brengen. China kwam nog terug tot 24-23, maar dankzij een verlossend killblock van De Kruijf benutte Oranje het derde setpoint.

3e set: Nederland geeft kans op 2-1 voorsprong weg

Oranje begon furieus aan de derde set, en nam net als in de eerste set een grote voorsprong. Op de service van spelverdeelster Dijkema kwamen de volleybaldames op 7-1. Mede dankzij de vaak scorende Pietersen hield Nederland met uitstekend volleybal haar voorsprong vast tot 23-21.

Op dit moment haperde la Naranja mecánica. China neutraliseerde met succes enkele harde Nederlandse aanvallen, en scoorde zelf wel gemakkelijk via Zu Ting (33 punten in totaal deze wedstrijd). Door vier keer fout te serveren in de eindfase, gaf Oranje zichzelf geen kans om breakpunten te scoren. Nederland kreeg twee setpoints om op 2-1 te komen, maar wist deze niet te benutten. China sloeg op haar derde kans wel toe en veroverde de derde set met 27-29.

4e set: China eist 1-3 zege op

In set vier besloot Guidetti het bij een 0-3 achterstand over een andere boeg te gooien. Passer/lopers Celeste Plak en Maret Balkestein-Grothues kwamen in het veld voor Buijs en Pietersen. Op 4-4 kwam Oranje weer langszij, dankzij een mooi killblock van De Kruijf.

Balkestein-Grothues bracht rust in de passing en in de verdediging terwijl Plak vaak succesvol was met haar keiharde smashes. Oranje moest op haar tenen lopen om China bij te benen, maar kwam op 16-15 wel voor het eerst op voorsprong. Toen Buijs, die aan het einde van de set terugkwam voor Balkestein-Grothues, 23-23 scoorde, vluchtte de Chinese bondscoach Lang Ping in een time-out. Na deze onderbreking maakte China het karwei knap af. De Aziatische volleybalsters scoorden twee punten op rij, en dwongen zo een plek in de finale af.

Wedstrijd om het brons

Zaterdag, om 18.00 uur Nederlandse tijd, speelt Nederland tegen de Verenigde Staten om het brons. Oranje verloor in de poulefase van de Amerikanen met 3-2. Guidetti en zijn team kunnen zaterdag de eerste Olympische volleybalmedaille voor het Nederlands vrouwenteam in de geschiedenis veroveren.

Nederland – China 1-3 (25-27, 25-23, 27-29, 23-25)

Bron: FIVB (foto)