Van woensdag 9 t/m zaterdag 12 september wordt op het Jaarbeursplein in Utrecht het eerste internationale sportevenement op Nederlandse bodem gespeeld sinds het uitbreken van de coronapandemie: King of the Court beachvolleybal. De beste beachvolleybalteams ter wereld (mannen en vrouwen) reizen af naar de Domstad waar ze voor het eerst sinds maart hun krachten weer zullen meten.

King of the Court: eerste internationaal aansprekend sportevenement in Nederland sinds coronapandemie

De laatste keer dat de internationale beachvolleybaltop in actie kwam in de FIVB Beach Volleyball World Tour was begin maart op het viersterrentoernooi van Doha (Qatar). Sindsdien werden alle toernooien geannuleerd of uitgesteld i.v.m. de coronapandemie. De afgelopen maanden hebben de Nederlandse en buitenlandse teams alleen maar kunnen trainen.

Het King of the Court toernooi in Utrecht is het eerste internationale toernooi waar de mondiale top het weer tegen elkaar opneemt. King of the Court is door de Nederlandse Sportraad aangemerkt als internationaal aansprekend sportevenement.

King of the Court is het eerste internationale topsportevenement op Nederlandse bodem en het eerste internationale beachvolleybalevenement ter wereld sinds het uitbreken van de coronapandemie.

Inventief stadion

Op het Jaarbeursplein wordt in september een stadion gebouwd dat op inventieve wijze ruimte biedt aan publiek terwijl de 1,5 meterregel gewaarborgd blijft. Het volledige stadion bestaat uit skyboxen opgebouwd uit steigerbuizen. De skyboxen geven toegang aan 2 tot maximaal 10 personen en worden van tevoren gereserveerd. Zo kunnen honderden toeschouwers op veilige wijze genieten van topbeachvolleybal.

Wereldtop komt naar Utrecht

Vandaag werden ook de eerste deelnemende teams gepresenteerd. Het beste mannenteam van dit moment, het Noorse koppel Anders Mol / Christian Sørum is aanwezig, evenals de Duitsers Julius Thole / Clemens Wickler en de Amerikanen Jake Gibb / Taylor Crabb.

In het vrouwentoernooi zijn de Canadese wereldkampioenen Sarah Pavan en Melissa Humana-Paredes present en ook Agatha / Duda (Brazilië) en Joanna Heidrich / Anouk Vergé Depré (Zwitserland) zijn reeds bevestigd. Meer deelnemers worden de komende periode aangekondigd.

Uiteraard geven ook alle Nederlandse topteams acte de présence.

In totaal nemen 30 teams per sekse deel aan King of the Court.

Wat is King of the Court?

King of the Court is een nieuwe beachvolleybalvariant dat sinds 2017 bestaat. Het beachvolleybalveld wordt verdeeld in een winnaarskant en een uitdagerskant. Alleen aan de winnaarskant kunnen punten worden gescoord. Het spel kent veel verschillen met regulier beachvolleybal. Zo zijn vijf teams tegelijkertijd actief i.p.v. twee, wordt er op tijd gespeeld en betreft het een eliminatierace.

In 2018 organiseerde Sportworx de eerste internationale King of the Court tour van vier toernooien, in Utrecht, Antwerpen, op Hawaï en in Californië.

Het is de ambitie om van King of the Court in de nabije toekomst een olympische volleybaldiscipline te maken. Deze ontwikkeling zou passen in het beleid van IOC om nieuwe, snelle sporten te omarmen die tot de verbeelding spreken van jeugdige generaties.

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×