De koploper van de eredivisie heren, Abiant Lycurgus, verloor gisteravond in de CEV Cup met 3-0 op bezoek bij SWD Powervolleys Düren. Ook de nummer twee van de eredivisie verloor in Europees verband. Seesing Personeel Orion kon niet opboksen tegen de powerservice van Levski Sofia en verloor met 3-1.

Trainer Arjan Taaij had voor aanvang al gezegd dat zijn ploeg een kans had tegen SWD Powervolleys Düren, maar dat dan wel alles moest kloppen bij Abiant Lycurgus. Hij begon gisteravond met aanvoerder Wytze Kooistra, Auke van de Kamp, Trifon Lapkov, Stijn van Schie, Niels de Vries, Carlos Mora Sabaté en Erik Mattson.

Het liep in de eerste set goed bij de Groningers. De ploeg kon mee in het servicegeweld van de Duitsers en kreeg kansjes om de set te pakken. Een ace van Lapkov zorgde voor de 20-20 en even later kwam de ploeg dankzij een fraaie doortikbal van Sabaté op 22-23. De kansen om op setpoint te komen werden niet benut. Er werd niet gescoord en de Duitsers maakten wel drie punten op rij, waardoor Düren de set met 25-23 won.

In de tweede set ging het tot 11-11 gelijk op. Daarna waren de Groningers even een tijdje afwezig en liep Düren flink uit. Dat verschil wist Lycurgus niet meer goed te maken, het werd 25-18. Ook in de derde set zat Lycurgus niet lekker in het spel en verloor met 25-19. Kooistra blikte kort terug: "Je moet met vier of vijf man in de flow komen en dat was onvoldoende het geval vandaag."

Abiant Lycurgus speelt op donderdag 21 december om 20.00 uur in MartiniPlaza de return. De opdracht is duidelijk om een Europees vervolg af te dwingen. De Groningers moeten dan met 3-0 of 3-1 winnen, om een golden set af te dwingen.

Servicekracht in Bulgarije

Seesing Personeel Orion ging voor de Challenge Cup naar Bulgarije. Ze streden gisteravond in Sofia, de hoofdstad, tegen Levski Sofia. De Doetinchemmers begonnen sterk aan de wedstrijd, vol lef. Daarmee overrompelden ze de thuisploeg even en wonnen de eerste set met 22-25.

Maar daarna ging Levski Sofia sterker spelen en vooral veel sterker en harder serveren. Op het servicegeweld had Orion geen goed antwoord, daardoor kon de ploeg zelf niet elke keer vol aanvallen en de set werd met 25-15 verloren. Ook in de derde set bleven de Bulgaren vol power spelen en vooral Smilen Mlyakov was op dreef. De set eindigde in 25-16.

Mlyakov scoorde er op los, hij was goed voor 24 punten in de wedstrijd. Het werd niet echt meer een wedstrijd, de Bulgaren speelden sterk en maakten weinig fouten. Dat leverde ze de 25-19 winst op in de vierde set en daarmee de 3-1 overwinning.

Op 20 december komen de Bulgaren naar de Achterhoek voor de return.