Eredivisie Heren

Abiant Lycurgus Europees uitgeschakeld na golden set

Abiant Lycurgus zorgde voor een zinderende volleybalavond in Martiniplaza. De Groningers wonnen de reguliere wedstrijd tegen SWD Powervolleys Düren met 3-1, waardoor een golden set nodig was om de winnaar over twee wedstrijden te bepalen. Lycurgus kwam nipt te kort om door te gaan naar de laatste zestien van de CEV-Cup: 13-15.

De Groningse ploeg wist dat een 3-0 of 3-1 overwinning noodzakelijk was om een golden set af te dwingen en begon dan ook erg gretig en fel aan de wedstrijd tegen de Duitsers. Op de servicevan Carlos Mora Sabaté hadden de gasten geen antwoord en Lycurgus liep uit van 8-8 naar 15-8. De ploeg van trainer Arjan Taaij speelde sterk aan het net en Wytze Kooistra was flink op dreef. Hij maakte ook de set af: 25-18.

In de tweede set liep het niet echt bij de thuisploeg en daar profiteerden de Duitsers optimaal van. De ploeg uit Düren begon sterker te worden met een prima midden en pipe aanval. Hierdoor kwam Abiant Lycurgus onder druk te staan en werd de pass slordiger. Het werd dan ook 16-25.

Dat schudde de Groningers wakker, nu moest het gaan gebeuren. Een hele spannende derde set volgde met een slopend einde waarin de ploeg van Taaij de Duitsers niet van zich af kon schudden. De ploeg uit Düren kwam terug van 21-18 tot 24-23. Stijn van Schie maakte het alsnog af; hij sloeg de bal keihard naar de grond en besliste daarmee de set: 25-23.

Het publiek in MartinPlaza ging er weer echt in geloven en liet zich steeds meer horen. In de vierde set was het weer Kooistra die zijn ploeg op sleeptouw nam. Ook Trifon Lapkov maakte veel belangrijke punten in deze set. Door het sterke aanvallende spel kwam er 25-22 op het scorebord te staan. Een golden set moest bepalen welke ploeg mocht afreizen naar Ankara voor de volgende ronde.

De spanning was om te snijden in die beslissende golden set. De score ging van 6-6 door naar 13-13, de ploegen maakten weinig fouten en waren enorm aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk kwamen de Duitsers via een prachtige middenaanval op 13-14 en daarmee op match point. Spelverdeler Sabaté gaf een set-up aan de man of the match, Kooistra, maar hij sloeg hem juist deze keer uit. Daarmee kwam er een eind aan het Europese avontuur van Lycurgus.

Taaij keek met een dubbel gevoel terug: "We hebben vanavond een erg goede wedstrijd gespeeld, waarbij je in de golden set een dosis geluk nodig hebt. Wij hadden deze wedstrijd één duidelijk doel namelijk laten zien hoe goed wij eigenlijk zijn. Dat hebben wij dit jaar nog niet gedaan in Europa."

Abiant Lycurgus -  SWD Powervolleys Düren
3-1 (25-18, 16-25, 25-23, 25-22)

Golden set: 13-15

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×