Eredivisie Heren

Abiant Lycurgus raakt ongeslagen status kwijt bij Draisma Dynamo

Het heeft lang geduurd, maar in de allerlaatste wedstrijd van de reguliere competitie heeft Abiant Lycurgus voor het eerst verloren. Op bezoek bij Draisma Dynamo raakte de regerend landskampioen de ongeslagen status kwijt na een mooie volleybalstrijd in de eredivisie: 3-2 (25-23, 25-14, 17-25, 24-26 en 15-13).

Draisma Dynamo-trainer coach Bas Hellinga benaderde de wedstrijd zeer serieus en voerde weinig mutaties door in zijn basisteam ten opzichte van de laatste duels. Bij Lycurgus speelden een aantal spelers niet, om ze te sparen voor de bekerfinale. In de eerste helft van de openingsset hielden de teams elkaar goed in evenwicht, de punten werden om-en-om verdeeld. De eerste ploeg die twee punten verschil wist te realiseren (13-11) was de thuisploeg.

Lycurgus-coach Arjan Taaij besloot een time-out te nemen. Na een killblock van Renzo Verschuren was het verschil zelfs drie punten (17-14), maar de Groningers kwamen terug tot 17-17. Voor Hellinga reden om ook een time-out te nemen. Een lange en mooie rally na de time-out eindigde met een Apeldoorns punt, luid toegejuicht door het aanwezige publiek. Tot 20-20 werden de punten weer verdeeld, de thuisploeg scoorde vervolgens 22-20. Het verschil van twee punten bleek voldoende voor setwinst: 25-23.

In de tweede set was het niveau van Abiant Lycurgus niet goed, de Groningse ploeg ging veel fouten maken. Daar was de trainer duidelijk over. Arjan Taaij: "De tweede set was heel slecht. Mentaal lieten we het helemaal lopen." Het eindigde in 25-14. Dat leek een harde dreun voor Lycurgus, maar de ploeg wist knap terug te komen in de wedstrijd. De derde set werd met 17-25 gewonnen door de bezoekers en na een spannende vierde set (24-26) stond het weer gelijk.

Een vijfde set moest bepalen wie van beide teams er met het beste gevoel richting de kampioenspoule zou gaan. Draisma Dynamo begon beroerd en kwam met 0-3 achter te staan. Maar onder aanvoering van Nico Manenschijn en Wessel Anker werd het toch weer gelijk (3-3). Blokkerend zorgden Michiel van Dorsten (5-4) en Wessel Blom (6-4) voor een Apeldoornse voorsprong en die werd niet meer uit handen gegeven. Blom maakte het met een harde smash af: 15-13.

Abiant Lycurgus is daardoor de ongeslagen status kwijt in de eredivisie, maar gaat wel als koploper van start in de kampioenspoule. Maar de Groningers focussen zich nu eerst op de bekerfinale van aanstaande zondag.

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×