Vanaf maandag staan er acht Nederlandse beachvolleybalkoppels aan de start van het 4-sterrentoernooi op de World Tour. 357 dagen nadat het laatste toernooi werd gespeeld, is de internationale beachvolleybaltop bij elkaar voor de Katara Cup dat op vrijdag 12 maart zijn finales kent. Voor het eerst in de geschiedenis vindt er een toernooi plaats voor zowel mannen als vrouwen. Vier teams van Beachvolleybal Team Nederland spelen maandag de kwalificatie, vier andere Nederlandse teams zijn reeds geplaatst voor het hoofdtoernooi.

Vrouwen
Bij het eerste internationale 2x2 vrouwentoernooi dat ooit in Doha, Qatar wordt gehouden doen vier Nederlandse teams mee. Sanne Keizer/Madelein Meppelink en Marleen Ramond-Van Iersel/Pleun Ypma spelen vanaf dinsdag in het hoofdtoernooi. De talenten van BTN die zich daar via de kwalificatie van maandag bij willen voegen zijn Katja Stam/Raïsa Schoon en de zusjes Emi en Mexime van Driel.

Keizer en Meppelink zijn elfde geplaatst, Van Iersel/Ypma staat op de 21 plaats in de ranking. De Canadese wereldkampioenen Sarah Pavan en Melissa Humana Paredes voeren de lijst aan. In de kwalificatie zijn Stam/Schoon 16e geplaatst, Van Driel/Van Driel 17e. Zij treffen helaas elkaar in de eerste ronde en dus zullen niet beide koppels het hoofdtoernooi kunnen bereiken.

Tijdens het vrouwentoernooi mogen de teams hun reguliere outfit dragen. De FIVB en Qater Volleyball Association hebben een kledingvoorschrift dat voorzag in het dragen van lange kleding teruggedraaid.

Mannen
Een jaar nadat Brouwer/Meeuwsen en Varenhorst/Van de Velde de negende plaats behaalden op het laatste toernooi dat op de World Tour werd gespeeld, zijn de mannenteams terug in Doha. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn zesde geplaatst, Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde staan als 18e op de startlijst.

Twee BTN-teams hopen zich op maandag voor het hoofdtoernooi te plaatsen. Jasper Bouter en Ruben Penninga staan 20e geplaatst in het kwalificatietoernooi, Stefan Boermans en Yorick de Groot 25e. Bouter/Penninga speelt tegen de Esten Korotkov en Tiisaar. Boermans en De Groot treffen de Noren Berntsen en Hendrik Mol.

Ook bij de mannen voeren de wereldkampioenen van 2019 de starterslijst aan, de Russen Viacheslav Krasilnikov en Oleg Stoyanovskiy. De nummers 1 van de wereldranglijst nemen niet deel aan het toernooi, de Noor Anders Mol heeft met een heupblessure moeten afzeggen. Zijn partner Christian Sørum speelt met Svein Solhaug.

Olympische kwalificatie
Het toernooi in Doha is het eerste toernooi waar weer punten te verdienen zijn voor de olympische plaatsingslijst. Een goed resultaat kan een mooie stap op de olympische ranking betekenen.

Keizer/Meppelink en Brouwer/Meeuwsen staan er op de olympische ranking goed voor met respectievelijk een 8e en 7e plaats. De beste 15 teams op de geschoonde lijst (er mogen maximaal 2 duo’s per gender per land meedoen) plaatsen zich. Voor Varenhorst en Van de Velde geldt dat op dit moment niet, de punten zijn voor hen zeer welkom.

De overige Nederlandse teams hebben waarschijnlijk onvoldoende tijd om voldoende punten te verzamelen om zich via de olympische ranking te plaatsen. Voor hen resteert de weg via de Europese Continental Cup die later dit jaar wordt gespeeld.

Livestreams
De wedstrijden van de Katara Cup zijn te volgen via YouTube. Maandagochtend om 8.00 uur Nederlandse tijd wordt gestart met de kwalificatie.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×