Het werd gisteravond een bizarre Europese volleybalavond in Doetinchem. Achterhoek Orion speelde in de zestiende finale van de CEV Cup tegen Mladost Brcko uit Bosnië-Herzegovina. Na de eerste set, die met 26-24 naar Orion ging, ontstond er een heuse soap over de ballen. De Bosnische ploeg won vervolgens met 1-3.

De CEV Cup wedstrijd begon met twee zenuwachtige ploegen. Het was even aftasten en aan beide kanten werden er veel fouten gemaakt. Het ging lang gelijk op, in de slotfase wist de thuisploeg het verschil te maken en met 26-24 te winnen.

Daarna begon er een 'ballensoap'. De Bosnische ploeg bleek bij de 13-13 stand in de eerste set al een protest was ingediend te hebben over de wedstrijdballen. Twee ballen zouden afgekeurd zijn en toch uiteindelijk weer tussen de wedstrijdballen beland zijn. Het leverde een lange discussie op na de eerste set.

Uiteindelijk werd er na 45 minuten overleg tussen de twee ploegen (met name de coaches) scheidsrechters en jury  en nog steeds onder protest van de Bosnische ploeg verder gespeeld. De hele soap leverde de gasten uit Bosnië-Herzegovina extra motivatie op.

De ploeg ging sterk verder en wist in de tweede set snel een marge van vier punten te pakken. Die gaf de ploeg ook niet meer weg in Doetinchem en de set werd met 21-25 gewonnen. De derde set werd weer net zo spannend al de eerste, na eerst een voorsprong voor Orion ging het extreem lang gelijk op. Nu trok Mladost Brcko aan het langste eind in de slotfase: 26-28.

In de vierde set kreeg de Bosnische coach een rode kaart wegens fel protesteren. Daardoor kwam Orion op 8-7, maar de Nederlandse ploeg kon niet doorpakken. Mladost Brcko speelde net wat feller en won met 21-25 en daarmee met 1-3 de wedstrijd.

De return wordt op woensdag 5 december gespeeld, Orion dient in Bosnië-Herzegovina te winnen met 3-0 of 3-1 om een golden set af te dwingen.