Na Draisma Dynamo is Amysoft Lycurgus het tweede team dat zich plaatst voor de kampioenspoule. De Groningers wonnen op bezoek bij Sliedrecht Sport met 3-0, maar moesten daarvoor flink aan de bak. Koploper Dynamo schudde Bielderman Koetsier/SSS van zich af, Active Living Orion, VoCASA en Talentteam Papendal wonnen vijfsetters.

Sliedrecht Sport – Amysoft Lycurgus 0-3 (25-27, 21-25, 26-28)
Amysoft Lycurgus trad in Sliedrecht aan met een andere basis dan gewoonlijk, coach Arjan Taaij wilde andere spelers ritme laten opdoen en vond dat de wedstrijd tegen Sliedrecht Sport daar een uitgelezen kans voor was, vertelde hij op de site van Lycurgus. Dat betekende dat diagonaal Geoffrey van Gent en de pas aangetrokken Australiër Thomas Douglas-Powell als passer/loper de wedstrijd aanvingen.

Sliedrecht Sport speelde va-banque en zette de passlijn van Lycurgus onder grote druk. In de eerste en derde set lukte het de thuisploeg dan ook om een flinke voorsprong op te bouwen. Maar Lycurgus rechtte de rug en kwam sterk terug. Op ervaring werden die beide sets met slechts 2 punten verschil gewonnen. In de tweede set kon Lycurgus eerder het gewenste verschil maken. Door de 3-0 zege is Lycurgus nu net als Draisma Dynamo zeker van deelname aan de kampioenspoule.

Draisma Dynamo – Bielderman Koetsier/SSS 3-1 (25-19, 25-21, 23-25, 25-23)
Bielderman Koetsier/SSS de twee overwinningen die ze boekten binnen vijf dagen geen vervolg geven, Draisma Dynamo won in eigen huis in vier sets. Daar moest wel hard voor gewerkt worden, want SSS gaf goed partij. In de tweede set werkte de koploper een achterstand van 19-21 weg en ging op service van Sjoerd Hoogendoorn naar winst met 25-21.

Daarna maakte Hoogendoorn plaats voor Nathan Fullerton en Jeroen Rauwerdink kwam binnen de lijnen voor Frits van Gestel. In de derde set waren de bezoekers vanaf 21-21 net doortastender. In de vierde set werd het nog spannend waar Dynamo eerst een comfortabele marge had bij 18-13. Toch kwamen de Apeldoorners op matchpoint. Eerst werd Nathan Fullerton nog afgestopt in de aanval, bij de tweede poging was het Nico Manenschijn die resoluut de wedstrijd voor de rood-gelen binnensloeg.

Cas Abraham was tegen zijn oude ploeg de topscorer voor SSS, hij maakte 17 punten. Bij Dynamo scoorden Jeroen Rauwerdink en Sjoerd Hoogendoorn ieder 14 punten. Ze speelden beiden slechts twee sets.

Taurus – Active Living Orion 2-3 (19-25, 25-21, 16-25, 25-22, 13-15)
Dat Taurus in eigen huis een lastig te kloppen ploeg is, bleek twee weken geleden al toen koploper Draisma Dynamo puntverlies leed. Ook zaterdagmiddag was de formatie van coach Erik Gras weer tot de tanden gewapend om het een volgend team uit de top-3 lastig te maken. Active Living Orion ondervond dat spelverdeler Daan van Haarlem het hun met zijn aanvallers knap lastig kon maken.

De thuisploeg kwam in Houten twee keer van een achterstand terug, maar kon het in de vijfde set net niet afmaken. Jasper Diefenbach zette zijn team bij 12-14 op het eerste matchpoint. Dylan Boerefijn snoepte met zijn 23e score nog een punt af van de Doetinchemmers, een punt later was het de Israëliër Shalev Saada die het tweede matchpoint benutte. Coach Joris Marcelis gaf achteraf aan dat Taurus met Van Haarlem aan het roer een lastige ploeg is. Hij vond dat zijn team een mooie stap had gezet door met 3-2 te winnen.

VoCASA – RECO ZVH 3-2 (24-26, 25-20, 25-23, 25-27, 15-13)
In Nijmegen ontliepen VoCASA en RECO ZVH elkaar maar bitter weinig. Vier van de vijf sets werden met minimaal verschil gewonnen. Het werd een ware strijd op het midden, want aan zowel de kant van VoCASA als bij ZVH was het een middenman die de meeste punten scoorde. Benjamin Parkinson maakte voor de bezoekers 13 punten, eentje meer dan Koen van den Borden deed voor zijn team.

VoCASA staat na de twee punten van deze wedstrijd op de vierde plaats met een gelijk aantal punten als Taurus. Het lijkt erop vier teams gaan vechten op de laatste plaats die nog recht geeft op deelname aan de kampioenspoule, ook Sliedrecht Sport en Bielderman Koetsier/SSS staan nog binnen schootsafstand.

ComputerPlan VCN – Talentteam Papendal 2-3 (25-15, 14-25, 28-26, 21-25, 7-15)
De derde wedstrijd die uitliep op een vijfsetter was die tussen de nummers 8 en 9 van de Eredivisie, ComputerPlan VCN en Talentteam Papendal. Het verschil was in de afzonderlijke sets soms erg groot, geen van beide teams kon een duidelijk stempel op de gehele wedstrijd drukken. Diagonaal Martijn Brilhuis van het Talentteam sloeg uiteindelijk het matchpoint binnen, hij scoorde zaterdagmiddag liefst 26 punten. Door deze uitslag wisselden beide teams van plek op de ranglijst. VCN lijkt na de vierde nederlaag op rij de gedachten aan de kampioenspoule vaarwel te kunnen zeggen.