De 3-2 overwinning was de eerste winst op Draisma Dynamo van dit seizoen, maar of Amysoft Lycurgus er iets voor koopt is op dit moment onzeker. Het treffen tussen Sliedrecht Sport en Active Living Orion kon vanmiddag geen doorgang vinden en dus is de strijd om de tweede plaats in de kampioenspoule nog niet beslist. De Groningers staan drie punten voor op Orion, maar bij 3-0 of 3-1 winst van de Doetinchemmers op Sliedrecht zullen zij zich melden in de play-off om het landskampioenschap.

De test vanmorgen voor de wedstrijd Sliedrecht Sport – Active Living Orion leverde een positieve test op en op advies van de GGD is besloten het duel niet door te laten gaan. Er is nog geen nieuwe datum gevonden.

Amysoft Lycurgus – Draisma Dynamo 3-2 (25-22, 25-13, 22-25, 26-28, 15-10)
Lycurgus startte de wedstrijd met veel overtuiging en daadkracht. Ze genereerden veel servicedruk en zorgden ervoor dat Dynamo niet in het spel kon komen. De mannen uit Apeldoorn kregen maar slecht vat op de opslag en moesten in veel rally’s al snel kiezen voor een oplossing. Lycurgus nam aan de hand van een sterk opererende diagonaal Jerome Cross een 2-0 voorsprong, waar vooral de tweede set met 25-13 een ware walkover was.

Dynamo wisselde van libero, Mats Kruiswijk nam de plaats van Jeffrey Klok in en kreeg vanaf halverwege de derde set meer controle. Dat resulteerde ook in meer aanvalsdaadkracht, het midden kon meer aangespeeld worden. Sjoerd Hoogendoorn zette Dynamo met twee scores via het blok op setpoint, ex-Lycurgusspeler Frits van Gestel maakte het af met een ace via het net.

In de vierde set liepen de gemoederen soms hoog op. Het resulteerde in een rode kaart voor Freek de Weijer, Jerome Cross kreeg de gele gepresenteerd. De set ging de verlenging in waar Cross voor Lycurgus en Hoogendoorn en Rauwerdink voor Dynamo de meeste aanvallen kregen te verwerken. Het was de Canadees die uiteindelijk de fout in ging, hij maakte op 26-26 een netfout en het punt daarna werd hij afgeblokt.

In de vijfde set liep Lycurgus direct uit en op service van Bennie Tuinstra werd de voorsprong uitgebouwd naar 10-5. Een uitservice van Van Gestel besliste de wedstrijd, Lycurgus won met 15-10.

Het is de eerste eredivisienederlaag voor Dynamo sinds 16 oktober 2019, 35 wedstrijden geleden. Lycurgus heeft twee punten gepakt en moet nu afwachten of Orion in de inhaalwedstrijd met 3-0 of 3-1 van Sliedrecht weet te winnen. Want die uitslagen leveren Orion de finaleplaats op. Bij iedere andere uitslag is Lycurgus de tegenstander van Dynamo.

Degradatiepoule mannen

De degradatiepoule is overhoop gegooid op deze zaterdag. Uit de top-3 wist alleen RECO ZVH te winnen (3-2 op bezoek bij hekkensluiter ComputerPlan VCN), maar zakte op de ranglijst wel naar de vijfde plaats. Dit kwam doordat de teams met wie zij op gelijke hoogte stonden beide de volle punten pakten tegen hogergeplaatste tegenstanders.

Koploper Taurus ging in eigen hal onderuit tegen VoCASA met 3-1 nadat de eerste set met overmacht was gewonnen (25-12). Met een sterk spelende Tom van Steenis (20 punten) keerde VoCASA het tij.

Talentteam Papendal pakte de tweede 3-0 zege op rij. Vorige week werd Taurus geklopt, deze zaterdag legden ze Bielderman Koetsier/SSS over de knie.