In een wedstrijd waarin het momentum vaak wisselde was het woensdagavond uiteindelijk Amysoft Lycurgus die met de winst aan de haal ging. In een wedstrijd op hoog niveau versloegen zij Draisma Dynamo met 3-2 en namen een 1-0 voorsprong in de serie, waarin twee gewonnen wedstrijden nodig zijn voor de landstitel. Zaterdagmiddag om 14.00 uur is het vervolg in Groningen.

Draisma Dynamo – Amysoft Lycurgus 2-3 (26-24, 24-26, 25-27, 25-23, 16-18)
Zoals aan de setstanden hierboven is te zien hebben beide teams elkaar geen duimbreed willen toegeven. De ploeg die het beste de zenuwen in bedwang had aan het eind wist de set over de eindstreep te brengen.

Set 1
In de eerste set had Dynamo lange tijd een punt of twee voorsprong, maar tegen het einde kwam Lycurgus langszij. Een in het net geserveerde bal van Jerome Cross bezorgde Dynamo toch een eerste setpoint, dat door Bennie Tuinstra met een geprikte bal werd geneutraliseerd. Bij de tweede poging was het wel raak, Erik van der Schaaf werd geblokkeerd en Dynamo pakte de voorsprong.

Set 2
In het tweede bedrijf was het Lycurgus dat steeds aan de goede kant van de score stond. Met een sterk blok ontregelden de Groningers de Apeldoornse aanval. Als er niet direct werd gescoord werd de bal wel geremd en de aanval in staat gesteld te scoren. Toch bleef Dynamo dichtbij en kwam tot op 24-24. Met een uitgeslagen aanval van Sjoerd Hoogendoorn ging de winst wel naar de bezoekers.

Set 3
Amysoft Lycurgus nam in de derde set direct een 3-0 voorsprong, maar zag bij 8-8 Dynamo alweer op gelijke hoogte komen. Het initiatief was overduidelijk wel gewisseld, want de ploeg van Redbad Strikwerda liep onder aanvoering van Hoogendoorn uit naar 22-19. De diagonaal scoorde tweemaal via het blok om de stand op 24-21 te brengen. Het gat van drie punten bleek onvoldoende, nadat Cross, Tuinstra en de in het veld gekomen Auke van de Kamp Lycurgus op gelijke hoogte brachten. Spelverdeler Luke Herr voltooide de comeback met een ace op het tweede setpoint.

Set 4
Waar Dynamo de derde set liet schieten, kan van Lycurgus hetzelfde gezegd worden in het vierde deel van de wedstrijd. 17-21 was de stand toen Dynamo-middenman Nico Manenschijn het op zijn heupen kreeg. Hij scoorde eerst in de aanval en bracht daarna met zijn harde services Dynamo in de positie om te scoren. Zes punten pakten de rood-gelen op rij en na een netservice van Dennis Borst had Dynamo de stand gelijkgetrokken.

Set 5
De wedstrijd vol met twists and turns was nog niet voorbij. Bij 6-4 voor de thuisploeg nam Tuinstra voor Lycurgus het heft in handen en met zes punten (waaronder drie aces achter elkaar) in acht rally’s zette hij Lycurgus op een 8-12 voorsprong. Maar zoals eerder in de wedstrijd bleek zo’n gat onvoldoende te zijn. Hoogendoorn, Jeroen Rauwerdink en Manenschijn scoorden nadat services van Frits van Gestel matig werden verwerkt door de passlijn van Lycurgus. De eerste matchpoints waren voor Dynamo, maar Borst werkte daar twee van weg en eenmaal serveerde Hoogendoorn uit. Nadat Lycurgus op matchpoint was gekomen na een uitgeslagen aanval van diezelfde Hoogendoorn besliste Dennis Borst met een ace de wedstrijd.

Zaterdag verder
In de ingekorte play-off heeft Amysoft Lycurgus nu een 1-0 voorsprong genomen. De Groningers kunnen het zaterdag in eigen huis de landstitel al binnenhalen. Om 14.00 uur treffen beide teams elkaar weer in Topsportcentrum Alfacollege. Kijk live mee op volleybal.nl.