De goedbezochte persconferentie woensdagmiddag in Apeldoorn was voor de Nederlandse pers de uitgelezen mogelijkheid om zowel de bondscoach als de speelsters van Oranje uitgebreid te spreken in aanloop naar het WK dat vrijdag gaat beginnen. Na een plenair interview van de bondscoach en een viertal speelsters door spreekstalmeester Bas van Veenendaal was de mogelijkheid om alle speelsters van Oranje individueel te spreken.

Avital Selinger persmiddag WK 2022 2 RH

In hotel De Keizerskroon kreeg bondscoach Avital Selinger als openingsvraag van presentator Van Veenendaal als eerste de vraag voorgeschoteld of het lastig was om de selectie terug te brengen tot het maximaal toegestane aantal van 14 speelsters. Het antwoord van de altijd realistische bondscoach luidde: ,,Het is telkens een van de moeilijkste momenten voor een coach, maar het hoort er nu eenmaal bij.”

Realisme

Zijn realisme klonk ook door in de vervolgvraag naar zijn verwachtingen voor dit toernooi. Aan een prognose waagde Selinger zich niet, maar wel gaf de bondscoach aan wanneer hij het toernooi als geslaagd beschouwt: ,,We bekijken het wedstrijd voor wedstrijd. Als wij bescheiden blijven, elke tegenstander respecteren en gewoon ons ding doen, dan moeten we de kwartfinale kunnen halen. Daarna is uiteraard alles mogelijk.” Het feit dat het WK in eigen land wordt georganiseerd draagt hier volgens de bondscoach eveneens aan bij: ,,Vandaag is bij de meeste speelsters het kwartje wel gevallen dat dit echt iets groots is. Als alles de komende weken gaat zoals wij willen dan zou het wel eens onze wildste dromen kunnen gaan overtreffen.”

Anne Buijs persmiddag WK 2022 RH

Big shoes to fill

Ook aan de nieuwe aanvoerster Anne Buijs werd, als opvolgster van de gestopte Maret Grothues, gevraagd naar haar gevoel over dit evenement in eigen land. Buijs antwoordde dat ze zich nu nog niet zo goed kan voorstellen hoe het de komende dagen gaat worden: ,,Ik vind dat lastig omdat ik me nu vooral aan het focussen ben op de wedstrijden en mijn taken die ik daarin te vervullen heb. Als opvolgster van Maret heb ik ‘big shoes to fill’.”

Myrthe Schoot persmiddag WK 2022 2 RH

Een mooi cadeautje

De oudste speelster van het huidige Oranje, libero Myrthe Schoot, noemde het spelen in eigen land een cadeautje en het spelen onder Avital bijzonder: ,,Ik ken Avital natuurlijk al een tijdje en maak hem ook mee als trainer bij Team22. Dat is een voordeel want ik kan goed met hem schakelen en belangrijke informatie, omdat ik als libero natuurlijk in en uit het veld loop, vervolgens snel en gemakkelijk binnen de lijnen brengen.” Over het ‘in het gareel houden’ van de jonkies in het team maakt ze zich overigens niet al te veel zorgen. ,,Dat doen we samen en ik denk dat we met dit team tot hele mooie dingen in staat kunnen zijn.”

Britt Bongaerts persmiddag WK 2022 RH

Iets bijzonders

Dat denkt ook spelverdeelster Britt Bongaerts, voor wie het haar tweede WK wordt, maar haar eerste in de basis. Ze weet, zegt ze zelf, nu beter wat haar te wachten staat. De meeste randzaken, zoals bijvoorbeeld deze persconferentie, heeft ze dan ook al eens meegemaakt. De 25-jarige Bongaerts wil dit toernooi dan ook vooral zoveel mogelijk genieten. ,,Dat is mijn plan en natuurlijk alles geven. Dan hoop en verwacht ik eigenlijk ook dat we iets bijzonders kunnen neerzetten.”

Laura Dijkema persmiddag WK 2022 RH

Tastbaar

Voor haar collega-spelverdeelster Laura Dijkema is die doelstelling toch iets concreter: ,,Dit wordt inmiddels mijn vierde WK, mijn eerste was trouwens in 2010 ook met Avital als coach, en ik gok dat dit zo maar mijn laatste wereldkampioenschap zou kunnen zijn”, verklaarde routinier Dijkema. ,,Daar wil ik eigenlijk wel iets tastbaars aan overhouden. Dan is dit WK voor mij pas echt geslaagd.”

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×