De zomer van 2020 was een compleet andere zomer dan dat we met z’n allen hadden gedacht. In maart konden alle voorbereidingen de prullenbak in, want Covid-19 gooide roet in het eten. Gelukkig werden er in juni versoepelingen aangekondigd en was het mogelijk om weer te strijden op het zand. Competitieleider Henk Steeghs kijkt dankbaar terug op de bijzondere zomer van 2020.

“We stonden helemaal klaar om de wedstrijden van de DELA Eredivisie Beach, de Nationale Beach Competitie, het Junior Beach Circuit en het Summer Beach Volleyball Circuit te organiseren”, vertelt Steeghs. “In maart bleek alleen dat het organiseren van sportevenementen geen doorgang kon vinden en dat alle plannen in de spreekwoordelijke ijskast moesten. Tot op 24 juni in de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge werd aangekondigd dat er vanaf 1 juli weer in competitieverband mocht worden gesport.”

Start bij zonsopkomst
Dat nieuws nam de Nevobo samen met de promotors ter harte en op ludieke wijze startte het beachseizoen om 5.24 uur bij zonsopkomst in Zaanstad met het openingstoernooi van de DELA Eredivisie Beach. Daarmee was beachvolleybal de eerste sport in Nederland die weer competitieve wedstrijden organiseerde.

Steeghs: “Dat was pas het begin. In de elf weekenden die volgden hebben de promotors samen met de Nevobo maar liefst 200 Nationale Beach Competitie-toernooien en 100 Junior Beach Circuit-toernooien georganiseerd. Allemaal in lijn met de opgestelde coronaprotocollen. Een topprestatie.”

King of the Court
Dat er weer competitiesport in Nederland kon worden georganiseerd, motiveerde Wilco Nijland, directeur van evenementenbureau Sportworx, om na te denken over hoe je een internationaal beachvolleybalevenement kon neerzetten dat geheel volgens de geldende regels van de anderhalvemetersamenleving. Het resultaat was een coronaproof stadion op het Jaarbeursplein in Utrecht waar de wereldtop kwam om te strijden voor de titels Queens en Kings of the Court.

In samenwerking met de Nevobo heeft de organisatie het voor elkaar gekregen dat er voor topbeachvolleyballers uit ‘oranje’ en ‘rode’ gebieden een uitzonderingspositie gold. Door het overleggen van een negatieve coronatest voor afreizen naar Nederland van maximaal 72 uur oud en een negatieve test bij aankomst, konden de internationale topteams uit onder andere Brazilië, de Verenigde Staten en vanuit heel Europa deelnemen.

Wintercompetitie
De beachvolleybalcompetities in Nederland zijn inmiddels ten einde, maar samen met zijn collega’s bekijkt Steeghs de mogelijkheden om ook in de wintermaanden beachvolleybal te organiseren. “We zijn bezig met een pilotproject om indoor beachvolleybaltoernooien te organiseren van november tot en met april voor zowel jeugd als volwassenen. We zien de behoefte en kansen en willen de sport verder laten groeien. Wij zullen hierover via de gebruikelijke kanalen publiceren zodra meer informatie bekend is.”

Dank
Steeghs roemt het teamwork dat nodig was de grote hoeveelheid toernooien te organiseren. “Dit was alleen mogelijk door de geweldige inzet en flexibiliteit van alle promotors, deelnemers, wedstrijdleiders, scheidsrechters en ouders. Onze dank is groot."

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×