Zes Nederlandse teams zijn vanavond in Wenen tijdens de loting voor het Europees kampioenschap beachvolleybal 2021 hun tegenstanders te weten gekomen. Stefan Boermans en Yorick de Groot hebben Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen geloot in hun poule, Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde zitten met onder andere de wereldkampioenen van 2019 in de poule. Bij de vrouwen nemen Sanne Keizer / Madelein Meppelink, Katja Stam / Raïsa Schoon en Marleen Ramond-van Iersel / Pleun Ypma voor Nederland deel. Zij ontlopen elkaar in de poulefase. Het EK wordt in de week na de Olympische Spelen gehouden van 11 tot en met 15 augustus.

Vrouwen
Sanne Keizer en Madelein Meppelink zijn in Wenen als zesde geplaatst en zijn de aanvoerder van Poule F. Zij lootten daarin het Duitse duo Bieneck / Schneider (5e op het laatste EK), het Griekse koppel Arvaniti / Karagkouni en Friedl / Pfeffer uit Oostenrijk. Keizer / Meppelink speelt de eerste wedstrijd tegen de Oostenrijkse vrouwen.

Marleen Ramond-van Iersel en Pleun Ypma zijn als veertiende geplaatst, zij zijn ingedeeld in Poule A. Ze spelen hun eerste wedstrijd tegen de Finse Lehtonen / Ahtiainen (5e op laatste EK). Ook in Poule A zitten de regerend Europees kampioen Heidrich / Anouk Vergé-Dépré uit Zwitserland, en een tweede Finse team: Lahti / Parkkinen.

Kersverse olympiërs Katja Stam en Raïsa Schoon zijn ingedeeld in Poule B bij de Russische bronzenmedaillewinnaars van EK 2020 Makroguzova en Kholomina. Die ontlopen ze in de eerste wedstrijd, ze spelen tegen de Zwitserse Böbner / Zoé Vergé-Dépré, een team dat ze begin februari in Düsseldorf nog wisten te kloppen. Het vierde team in de poule zijn de gezusters Strauss uit Oostenrijk. Het wordt voor Stam en Schoon het eerste Europees kampioenschap bij de senioren.

Ebv21 women pools

Mannen
Mede door hun goede resultaten zijn Stefan Boermans en Yorick de Groot als vijfde geplaatst in Wenen volgende maand. Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde zijn als zevende gerangschikt en Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn de nummers 11 van de lijst.

Boermans en De Groot zijn poulehoofd van Poule E en daarin werd Brouwer / Meeuwsen als eerste poulegenoot geloot. Ze ontlopen elkaar nog in de eerste wedstrijd, Boermans en De Groot spelen tegen Huber / Dressler uit Oostenrijk en Brouwer / Meeuwsen neemt het op tegen het Duitse koppel Ehlers / Pfretzschner. Bij winst nemen de Nederlanders het tegen elkaar op, ook bij verlies.

Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde voeren Poule G aan, zij kregen de wereldkampioenen Krasilnikov en Stoyanovskiy bij zich geplaatst. Daarnaast kregen ook de Esten Nolvak en Tiisaar en de Italianen Windisch en Cottafava een plek in Poule G. Varenhorst en Van de Velde openen tegen de Italianen en zullen daarna moeten afwachten wie ze in de tweede wedstrijd treffen.

Ebv21 men pools

Aangepast poulesysteem
Het EK wordt sinds 2020 gespeeld volgens modified pool play. Dat betekent dat niet alle teams uit de poule elkaar tegenkomen. Teams spelen slechts twee wedstrijden. De nummers 1 spelen de eerste wedstrijd tegen de nummer 4, de nummers 2 en 3 nemen het ook op tegen elkaar. De winnaars van die eerste wedstrijden spelen tegen elkaar, de verliezers ook. Het team dat twee wedstrijden wint is automatisch geplaatst voor de tweede ronde van de knock-outfase. Teams die één wedstrijd weten te winnen gaan door naar de eerste ronde. Het team dat twee keer verliest is uitgeschakeld.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn