De spelers van Draisma Dynamo hebben in de eerste wedstrijd van de Champions League een mooi visitekaartje afgegeven. In Jastrzębie-Zdrój werd het Wit-Russische Stroitel Minsk met 3-0 verslagen. Op donderdagavond speelt de ploeg van coach Redbad Strikwerda tegen Jastrzebski Wegiel voor een plaats in de tweede voorronde van de Champions League.

Jastrzebski had op dinsdag reeds met 3-0 gewonnen van Minsk, dus de opgave voor Dynamo was duidelijk. Om op gelijke hoogte te komen met de Polen moest er gewonnen worden. Strikwerda opende met de volgende basis: Jeroen Rauwerdink en Wessel Blom als passer-lopers, Nico Mannenschijn en Maikel van Zeist op het midden, Sjoerd Hoogendoorn als de diagonaal en Freek de Weijer als spelverdeler. Jeffrey Klok fungeerde als libero.

In de eerste set lag tot de stand van 6-3 het voordeel bij de Wit-Russen. Maar onder aanvoering van spelverdeler Freek de Weijer kwamen de Apeldoorners al direct terug op 9-9. Vanaf dat moment voerde Dynamo de regie over de wedstrijd.

De eerste set werd gewonnen met 25-23 nadat Sjoerd Hoogendoorn op setpoint vernietigend toesloeg. In het tweede bedrijf was het verschil al snel gemaakt, Wessel Blom was met slimme ballen via het blok tegenstander Stroitel vaak de baas. Dynamo liep uit naar een voorsprong van tien punten bij 19-9, om die onder druk van de servicelijn wel te zien krimpen tot 5 punten bij 20-15. Vervolgens verloor Dynamo nog maar een punt en wonnen de rood-gelen met 25-16.

In de derde set kon spelverdeler, en na de wedstrijd tot Man of the Match gekozen, Freek de Weijer naar hartenlust zijn aanvallers bedienen. Het verzet van Minsk was gebroken. Met 25-18 wist Dynamo de wedstrijd naar zich toe te trekken. Maikel van Zeist en Sjoerd Hoogendoorn waren aan de zijde van Dynamo de topscorers met ieder elf punten.

Donderdagavond om 18.00 uur staat Dynamo tegenover de thuisspelende topploeg van Jastrzebski Wegiel. Vorig jaar was Jastrzebski nog poulewinnaar in de groepsfase van de Champions League na onder andere twee overwinningen op Zenit Kazan, die de hoogste Europese competitie vier keer achter elkaar wisten te winnen van 2015 tot 2018. Een tegenstander van formaat dus.

Die wedstrijd zal te zien zijn via YouTube (gratis) en EuroVolley.tv. Daarvoor is een abonnement (à € 4,99 per maand) vereist.