Op het EK Beachvolleybal in Jūrmala zijn de Nederlandse duo’s Keizer/Meppelink en Van Iersel/Ypma in de achtste finales uitgeschakeld. Beide teams zijn op een negende plaats geëindigd. Bij de mannen verloor Brouwer/Meeuwsen in de eerste ronde van de knock out-fase, zij eindigden daarmee op de zeventiende plaats. Op zaterdag komen Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde in actie komen in de achtste finale.

Voor Sanne Keizer en Madelein Meppelink wat het EK in Letland het eerste EK nadat zij in 2018 de Europese titel wonnen in Den Haag. Vorig jaar, toen het toernooi in Moskou werd gehouden, was het duo er niet bij vanwege een blessure van Madelein Meppelink.

Nadat de donderdag volledig in het water was gevallen en er niet gespeeld was, stond voor de als zevende geplaatste Keizer en Meppelink hun enige wedstrijd van de dag om 15.20 uur Nederlandse tijd gepland. Daarin waren de nummers 3 van de plaatsingslijst Anouk Vergé-Dépré en Joanna Heidrich uit Zwitserland de tegenstander. Vrouwen die zij goed kennen, afgelopen zaterdag stonden zij ook in de finale van King of the Court in Utrecht. De Nederlandse vrouwen behaalden daar de derde plaats, de Zwitserse werden vierde.

Op veld 3 van het Rukkii Beach Center, waar op vrijdag de wedstrijden plaatsvonden omdat de velden op het strand van Jurmala gerepareerd moesten worden na de overstroming van donderdag, was de eerste set ongemeen spannend. Vanaf 18-18 waren het de Zwitserse vrouwen die aan de goede kant van de score bleven. Ze maakten het uiteindelijk af met 26-24. In de tweede set keek Keizer/Meppelink al snel tegen een flinke achterstand aan (10-4). Het lukte niet meer om een vuist te maken en met 21-16 won Zwitserland de wedstrijd.

Van Iersel/Ypma
Marleen van Iersel en Pleun Ypma begonnen de dag met een drie-sets-overwinning op de Russische vrouwen Birlova en Ukolova. Daarmee dwongen zij een plek af in de achtste finales, waar ze het moesten opnemen tegen het als zesde geplaatste duo Hermannova/Slukova uit Tsjechië. Ook die namen afgelopen week nog deel aan King of the Court, daarin werden zij voor de halve finales uitgeschakeld.

Ypma en Van Iersel kenden een valse start tegen Hermannova en Slukova. De bronzenmedaillewinnaressen van 2018 openden met een 5-0 voorsprong. Van Iersel/Ypma kwam nog terug tot 5-4, maar moest de Tsjechische vrouwen daarna weer laten gaan. Ze liepen uit naar 19-9. Uiteindelijk wonnen zij de eerste set met 21-13.

In de tweede set was het gat ook al snel geslagen. Met 21-10 haalden Hermannova en Slukova de winst naar zich toe. Het Nederlandse gelegenheidsduo eindigt net als Keizer/Meppelink op de negende plaats.

In het vrouwentoernooi vlogen ook de regerend Europees kampioenen uit Letland Graudina en Kravcenoka eruit, evenals de nummer 1 van de plaatsingslijst Betschart/Hüberli, het koppel dat in 2018 nog van Keizer/Meppelink verloor in de EK-finale.

Brouwer/Meeuwsen
Voor Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen is het EK geëindigd met een zeventiende plaats. Op vrijdagochtend verloren zij de laatste poulewedstrijd met 2-1 van Rusland, waardoor zij veroordeeld waren tot het spelen van de tussenronde om in de achtste finale te geraken.

In de tussenronde waren de Oostenrijkers Alexander Huber en Christoph Dressler de tegenstanders. Brouwer/Meeuwsen begon voortvarend, ze liepen uit naar 13-6. Die voorsprong werd in de eerste set geconsolideerd, de Nederlanders wonnen met 21-16. In het vervolg van de partij kregen de Oostenrijkers steeds meer grip op het aanvalsspel van met name Robert Meeuwsen. Ze trokken met 21-17 en 15-12 de partij naar zich toe.

Varenhorst/Van de Velde
Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde zijn daarmee de enig overgebleven Nederlanders in het toernooi. Zij wonnen op vrijdag van de vice-wereldkampioenen Julius Thole en Clemens Wickler, waarmee ze een plek in de achtste finales afdwongen. Daarin nemen ze het op zaterdag om 10 uur Nederlandse tijd op tegen de winnaars van King of the Court in Utrecht, de Zwitsers Marco Krattiger en Florian Breer.

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×