Geen Champions League-finale voor Perugia van Sjoerd Hoogendoorn

Geen Champions League-finale voor Perugia van Sjoerd Hoogendoorn

Het is de Italiaanse kampioen Perugia niet gelukt Kazan uit hun vijfde Champions League-finale op rij te houden. In een zeer spannende pot volleybal won de zesvoudig Europees kampioen met 3-1, wat meer dan voldoende was na de winst van vorige week in vijf sets in Italië. Het collectief van de Russen bleek uiteindelijk nét een stukje stabieler dan wat de Italianen konden bieden.

De start van de wedstrijd was voor de bezoekende ploeg, Perugia kwam makkelijker tot scoren. Aan de zijde van Kazan liep het voor passer/loper Matt Anderson nog niet op rolletjes, ook Earvin Ngapeth had moeite zijn aanvallen te scoren. Bij de Italianen stond diagonaal Aleksandar Atanasijevic meteen op scherp. Twee blocks en een ace meer maakten het verschil, Perugia won de openingsset met 25-22. 

De opdracht voor Perugia was duidelijk van tevoren, er moest minimaal gewonnen worden in vijf sets om er een beslissende golden set uit te slepen. Bij winst in drie of vier sets grepen ze een ticket voor de finale van 18 mei in Berlijn. 

Kazan gaf zich alleen niet gewonnen. Stukje bij beetje kreeg het team van coach Vladimir Alekno grip op de wedstrijd. Diagonaal Maxim Mikhailov schoot met scherp en zowel Anderson als Ngapeth kwamen meer tot scoren. Zelfs in de aanvallen waarbij de setup van achteruit het veld werd aangespeeld. 

Dat stukje lef ontbrak bij Perugia en gaf Kazan het kleine beetje extra. Via twee keer 25-23 pakten ze de voorsprong.

In de vierde set kwam Perugia nog twee keer van achterstand terug, een keer door twee aces op rij van Léon, die de laatste vier jaar de Champions League met Kazan won. Op matchpoint tegen produceerde spelverdeler Luciano de Cecco van Perugia nog een ace om er 24-24 van te maken. Twee punten later was het de Amerikaan Matt Anderson die de trekker overhaalde. Kazan kan op 18 mei in Berlijn hun vijfde titel op rij pakken en de zevende in totaal.

Sjoerd Hoogendoorn kwam voor zijn ploeg niet in actie, achteraf was hij realistisch in zijn commentaar: "Ze waren vanavond weer net iets de betere. Kazan speelde het strak uit, ze hebben heel stabiel gespeeld. En dan gaan zij door naar de finale en wij niet."

Ook het Skra Belchatow van bondscoach Roberto Piazza slaagde er niet in zich te plaatsen voor de finale. In Italië ging tegen Civitanova ook de tweede halve finale-wedstrijd met 3-0 verloren. 

De finale is nu een herhaling van die van vorig jaar, toen Kazan in vijf sets won van Civitanova.

Foto: CEV.eu

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×