De Lange Mannen dansen hun laatste tango op weg naar het wereldkampioenschap niet in Parijs, maar in Ede en Doetinchem. Met het tweeluik om de Gelderland Cup tegen Argentinië werken bondscoach Gido Vermeulen en zijn mannen hun generale repetitie af voor de eerste WK-deelname van de Nederlandse mannenploeg sinds 2002.

Als afsluiting van de pittige voorbereidingsreeks op het mondiale eindtoernooi in Bulgarije en Italië, met krachtmetingen tegen Italië, Frankrijk, Brazilië en België, wacht het Nederlands team twee ‘uitzwaaiwedstrijden’ op Nederlandse bodem. Op Gelderse bodem om precies te zijn. Op donderdag 6 september mag Oranje zich in de Doetinchemse SaZa Topsporthal opmaken voor de eerste confrontatie met de sterke Argentijnen. Zaterdag 8 september staan beide landen in de Van der Knaaphal in Ede nogmaals tegenover elkaar.

Argentinië staat als zevende geklasseerd op de FIVB Senior World Ranking. De resultaten van de Zuid-Amerikanen op de meest recente internationale toernooien spreken voor zich: elfde op het WK 2014 in Polen, vijfde bij de World Cup 2015 in Japan, vijfde op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, tiende in de World League van 2017 en eerder dit jaar veertiende in de Volleyball Nations League. Een ideale graadmeter derhalve voor bondscoach Gido Vermeulen om de sterkte van zijn Lange Mannen te testen alvorens voor de Oranje-equipe in Bulgarije het WK van start gaat. 

Woensdag 12 september viert Nederland in het Bulgaarse Ruse de lang tegemoet geziene rentree op het mondiale podium. Canada is dan de eerste tegenstander. Oranje stuit in Poule B verder op China, Olympisch kampioen Brazilië, Frankrijk en Egypte.

Ten opzichte van de groep waarmee Nederland eerder deze zomer de Golden European League afwerkte, nam Vermeulen met Thomas Koelewijn één ‘nieuweling’ op in zijn voorlopige WK-selectie. Fabian Plak moet als gevolg van een operatieve ingreep aan een stressfactuur in zijn scheenbeen het WK aan zich voorbij laten gaan. Robbert Andringa heeft op de training op Papendal zijn middenvoetsbeentje gebroken. De passer/loper moet zes weken in het gips en mist daardoor ook het WK.

Wil je meer weten over de Gelderland Cup of direct tickets aanschaffen? Ga dan naar de eventpagina.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn