Oranje heren

Gelderland Cup: Ontmoeting tussen oude rivalen

Voordat de mannen van Oranje naar Polen afreizen voor het Europees Kampioenschap is de ploeg van trainer Gido Vermeulen op 18 en 19 augustus nog twee keer in eigen land te bewonderen. In het kader van de Gelderland Cup kruist Nederland in Doetinchem en Apeldoorn de degens met de oude rivaal Italië.

Bij deze krachtmeting gaan de gedachten terug naar de jaren negentig, toen Nederland zich in de wereldtop meldde en de hegemonie van Italië probeerde te doorbreken. Volleybalkrant kijkt de komende weken terug naar de rijke historie van Nederland-Italië en begint met de periode 1990-1995.

Na de vijfde plaats op de Olympische Spelen in 1988 betrad Nederland eigenlijk uit het niets onder leiding van trainer/coach Arie Selinger het volleybalwalhalla. Het ‘Bankrasmodel’ werkte en het ultieme doel was Olympisch goud tijdens de Spelen van 1992 in Barcelona. Italië bevond zich al jaren aan de wereldtop en was met Brazilië een van de titelkandidaten. De sensatie was dan ook compleet toen het ‘nietige’ Nederland de ‘eeuwige’ rivaal Italië in de kwartfinale uitschakelde. De echte kroon op het vele werk in de Bankrashal in Amstelveen kwam er (nog) niet, want in de finale bleek Brazilië een te groot struikelblok.

De kans op Olympisch goud was ineens heel ver weg, maar onder leiding van Joop Alberda werd de focus op de volgende Olympische Spelen gelegd. Het ‘Bankrasmodel’ was inmiddels vaarwel gezegd, maar Nederland bleef aan de wereldtop en bereikte de EK-finales van 1993 en 1995, de WK-finale in 1994 en de finale van de World League in 1995. In al deze finales trof Oranje het schijnbaar onverslaanbare Italië en elke keer stonden de Italianen Nederlands succes in de weg. Volgende keer meer over het gedenkwaardige jaar 1996.

Momenteel zijn de verhoudingen iets anders. Italië is nog steeds een grootmacht, Nederland is ver weggezakt maar lijkt langzaam weer omhoog te klimmen. Oranje kan tijdens de twee duels tegen Italië in augustus laten zien hoe de zaken er voor staan in voorbereiding op het naderende EK.

Oefeninterlands Oranje
Oranje speelt eerst enkele oefeninterlands tegen Spanje (op Papendal) en in en tegen Estland. Op vrijdag 18 augustus en zaterdag 19 augustus is Oranje voor het thuispubliek te bewonderen tegen Italië in de Gelderland Cup.

Gelderland Cup tegen Italië
 Vr 18 aug, 19.00 uur: Nederland - Italië (Topsporthal Achterhoek, Doetinchem)
 Za 19 aug, 16.00 uur: Nederland - Italië (Omnisport, Apeldoorn)

Lees deel twee en drie van dit verhaal op www.volleybalkrant.nl.

Bron: www.volleybalkrant.nl

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×