De Nederlandse volleybalsters hebben dinsdag hun eerste thuisduel in de Volleyball Nations League verloren. In het Apeldoornse Omnisport was Brazilië nipt met 3-2 te sterk voor de equipe van bondscoach Jamie Morrison.

Opstelling

Bondscoach Jamie Morrison heeft deze week libero Kirsten Knip weer tot zijn beschikking en zette haar direct in de basisopstelling. Naast Knip mochten Laura Dijkema (spelverdeler), Indy Baijens (diagonaal), Eline Timmerman en Juliët Lohuis (middens) en Nika Daalderop en Nicole Oude Luttikhuis (passer/lopers) starten.

1e set

Nederland begon voor ruim 5300 toeschouwers fantastisch aan het duel tegen Brazilië. De thuisploeg trok een oranje muur op aan het net en scoorde alleen al in de eerste set acht killblocks. Nika Daalderop speelde een geweldige set, bijna alles wat ze aanraakte veranderde in goud. Het was de Amsterdamse die ook het setpoint mocht benutten en 25-21 binnensloeg.

2e set

Na de verrassende winst van de eerste set bleef Oranje ook in set twee uitstekend spelen. Brazilië nam een voorsprong van vier punten (9-13), maar dit repareerden de volleybaldames snel: 14-14. In de razend spannende slotfase kreeg Oranje vijf kansen om een 2-0 voorsprong te nemen, maar het taaie Brazilië werkte al deze setpoints weg. De twaalfvoudig kampioen sloeg uiteindelijk zelf toe vanaf 28-28, toen het twee punten scoorde en de set won.

3e set

In de derde set besloot Jamie Morrison om invalster Annick Meijers te laten staan op de positie van Baijens. Marrit Jasper verving Nika Daalderop op de buitenkant. Oranje kwam met de twee verse krachten in het veld knap op 19-14 en leek op weg naar een 2-1 voorsprong in sets. Niets was minder waar want het was Brazilië dat dankzij een sterke serie erop en erover ging en de derde set met 20-25 won.

4e set

Nederland richtte zich onder aanvoering van het thuispubliek op in de vierde doorgang. Dankzij een serviceserie van Juliët Lohuis liep Oranje halverwege de set uit naar 17-11, een voorsprong die niet meer werd weggegeven. Na aces van Eline Timmerman en Nicole Oude Luttikhuis ging de set met 25-18 naar de thuisploeg.

5e set

In de tiebreak toonde Brazilië aan waarom het al sinds 2007 niet meer verloren heeft van Nederland. Aan het einde van de wedstrijd kwamen de aanvalsters van Oranje er niet meer doorheen en was het de ploeg van coach José Roberto Guimarães dat de zege opeiste na een ace van Lorenne Geraldo Teixeira: 11-15.

Woensdag tegen Bulgarije, donderdag tegen Polen

Nederland speelt woensdag haar tweede wedstrijd in Apeldoorn tegen Bulgarije. Donderdag, op Hemelvaartsdag, staat het laatste duel tegen Polen op het programma.

Nederland – Brazilië 2-3 (25-21, 28-30, 20-25, 25-18, 11-15)