Beachvolleybal

Groot/Immers voortvarend van start op YOG, Schoon/Van Driel geven op vanwege rugklachten

Op de zaterdag geopende Jeugd Olympische Spelen (YOG) in Buenos Aires, Argentinië heeft beachvolleybalduo Yorick de Groot en Matthew Immers de eerste wedstrijd gewonnen. Tegen hun Boliviaanse tegenstanders Luis Calvo en Carlos Chacon werd het 2-0 (21-17, 21-12). Voor Emi van Driel en Raïsa Schoon begonnen de YOG met een flinke domper, in hun openingswedstrijd gaven zij bij de stand van 12-19 in de eerste set op vanwege rugklachten bij Raïsa Schoon.

Tijdens de Jeugd Olympische Spelen wordt er in de eerste fase gespeeld in poules. De Nederlandse troeven in het mannentoernooi, Yorick de Groot en Matthew Immers zijn ingedeeld bij teams uit Bolivia, Australië en Brazilië. De openingswedstrijd ging met ruime cijfers naar de beide Nederlanders.

De Bolivianen hadden eerder dit jaar een 25e plaats behaald op het WK onder 19 in Nanjing, het toernooi waar Yorick de Groot aan de zijde van Rik Damen een 33e plek kon noteren. Geduchte tegenstanders dus. In de eerste set bleek dat ook, Bolivia had tot 8-8 steeds het initiatief. Een tussensprint op service van Immers zette Nederland op een voorsprong van vier punten.

De Bolivianen richtten zich op en bij 17-17 kwamen ze langszij. De Groot en Immers namen een time-out, pakten het eerste punt daarna met een score van Immers en op service van De Groot liepen ze uit naar 21-17.

Het verzet van de Bolivianen was daarmee gebroken, in de tweede set was het snel voorbij. Via 6-2 en 13-6 werd de eindstand in de tweede set 21-12. Met 22 punten was Yorick de Groot topscorer, hij wist met zijn aanval maar liefst 19 keer te scoren.

De Nederlandse mannen hebben dinsdag een rustdag, op woensdag spelen zij om 20.00 uur Nederlandse tijd tegen de Brazilianen Gabriel en Joao Pedro, die hun eerste wedstrijd met 2-1 verloren van de Australiërs James en Mark.

Rugproblemen

De Nederlandse afvaardiging naar Buenos Aires kon helaas niet lang genieten van het spelen op het centercourt. In de openingsset bij een stand van 12-19 in het voordeel van de Boliviaanse Maria Canedo en Nicole Nogales was Raïsa Schoon genoodzaakt de strijd te staken vanwege rugklachten.

In de eerste set konden de Boliviaanse vrouwen steeds een voorsprong koesteren, mede doordat ze Nederland goed onder druk zetten vanaf de servicelijn. Canedo en Nicole waren op het WK-19 negende geworden, het toernooi waar Raïsa en Emi het zilver mee naar huis namen.

Vanaf 15-12 scoorden de Zuid-Amerikaansen vier keer op rij, waarna het Nederlandse team de beslissing nam dat doorspelen niet mogelijk was voor Raïsa Schoon. De rugpijn bleek te hevig te zijn.

Schoon is nu onder behandeling van de medische staf van Talent TeamNL. De volgende wedstrijd voor de Oranje meiden staat gepland op woensdag 19.00 uur Nederlandse tijd. Ze spelen dan tegen de Nieuw-Zeelandse Dickson en Otene, die hun eerste wedstrijd met 2-0 van de Democratische Republiek Congo wonnen.  

Vanuit Argentinië laat manager René van der Giessen weten dat er in de voorbereiding geen aanleiding was om te denken dat er klachten zouden komen. “Ze hebben nog oefenwedstrijden gespeeld tegen Argentinië en Rusland en op hoog niveau getraind. We hopen dat Raïsa woensdag weer kan spelen.”

De wedstrijden zijn hier te volgen via een live-score.

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×