Het Nederlandse beachduo Yorick de Groot en Matthew Immers heeft op de Youth Olympic Games de halve finale bereikt door een 2-0 (21-18, 21-12) zege op Timothy Brewster en John Schwengel uit de Verenigde Staten. Na een nerveus begin konden de jongens van Talent TeamNL hun vijfde overwinning in straight sets bijschrijven in Buenos Aires.

In een goedgevuld beachstadion in Argentinië waren flink wat Oranje-supporters waar te nemen. Of hun aanwezigheid leidde tot zenuwen wist Yorick de Groot achteraf niet te zeggen, maar duidelijk was wel dat enige nervositeit de mannen parten speelden. “In het begin waren we gewoon te zenuwachtig, we maakten te veel fouten. Ik weet niet waarom. Misschien was het gewoon een beetje wedstrijdspanning die halverwege de wedstrijd voorbijgaat, omdat je zelf beter begint te spelen.”

Dat bleek de waarheid te zijn. Nadat het begin duidelijk voor Amerika was, kwamen Immers en De Groot langszij bij 12-12. Vanaf dat moment ging het punt-voor-punt tot aan de zeventien. Een kleine tempoversnelling volgde waardoor de mannen hun eerste setpoint bij 20-17 konden noteren na een killblock van Immers. Twee punten later was de set binnen toen Immers de bal onhoudbaar binnen de lijnen sloeg.

Daarmee was de angel wel uit de wedstrijd, de spanning was onder controle en de rust en concentratie die beide jongens het gehele toernooi al karakteriseert, was terug. Heel volwassen konden ze de wedstrijd uitspelen. In de eerste helft van de set was het Immers die veelal scoorde. Nadat de Amerikanen hun vizier in de service op De Groot richtten, was hij het die de punten kon bijschrijven.

De set duurde in totaal nog geen twaalf minuten. Middels het zesde aanvalspunt in de tweede set voor Yorick de Groot was de wedstrijd gespeeld, met 21-12 behaalde het Nederlandse tweetal de tiende setwinst op rij bij.

Direct na de kwartfinale van Oranje werd de wedstrijd tussen de Britse broers Bello en de Argentijnen Mauro Zelayeta en Juan Bautista Amieva gespeeld. Voor eigen publiek maakten de Argentijnen er een waar spektakel van. De eerste set wonnen zij met 35-33, een set die vrijwel net zo lang duurde als de gehele wedstrijd van de Nederlanders.

De tweede set konden de Argentijnen verder afstand nemen. Die wonnen ze met 21-14. De halve finale wordt dinsdag als laatste wedstrijd van de dag gespeeld om 21.00 uur Nederlandse tijd. De wedstrijd is hier live te zien, of via een livescore op de website van de organisatie.