BTN Heren

Historische titel voor Brouwer en Meeuwsen in Amerika

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben het 4-sterren FIVB toernooi van Huntington Beach gewonnen. Na een nederlaag in de derde ronde, werd het een slopend World Tour-toernooi voor de mannen van Beachvolleybal Team Nederland (BTN). Ze speelden daardoor namelijk negen wedstrijden in vier dagen Het is een historische titel, Brouwer en Meeuwsen zijn de eerste Europeaanse winnaars op het Amerikaanse zand sinds de Noren Jan Kvalheim en BjørnMaaseide in 1996.

Het werd een enorm intensief toernooi voor Brouwer en Meeuwsen, doordat ze in de derde ronde tegen een nederlaag aanliepen. Ze verloren nipt met 19-21 en 19-21 van het Braziliaansse duo Pedro Solberg/George en kwamen daardoor aan de 'verliezerskant' van het toernooischema terecht. De BTN-heren speelden op het Amerikaanse zand in totaal negen wedstrijden in vier dagen en zowel op zaterdag als op de de finaledag kwamen ze drie keer in actie.

Brouwer en Meeuwsen vochten zich op indrukwekkende wijze richting de 'finale four'. Ze wonnen overtuigend van Polen, Letland en Amerika. In de halve finale stonden ze zondagavond tegenover het sterke Letse duo Samoilovs/Smedins. De Nederlanders verloren de eerste set met 17-21 maar vochten zich daarna volledig terug in de wedstrijd: 21-18 en 15-10. Een medaille was daarmee al een feit, maar de BTN-mannen waren gretig en wilden maar 1 ding: de titel.

In een finale van hoog niveau stonden Brouwer en Meeuwsen tegenover de wereldkampioenen van 2017, Evandro en Andre. Het werd nooit spannend in de finale in Huntington Beach, de Nederlanders hadden de touwtjes in handen en maakten met een sterke service het verschil: 21-16 en 21-15 voor Brouwer en Meeuwsen.

Een historische titel op Amerikaanse zand, de Noren Jan Kvalheim en BjørnMaaseide wonnen in 1996 in Amerika, maar tot vannacht volgde er geen Europees goud meer in de Verenigde Staten. Brouwer was ontzettend trots op het goud en vooral ook extreem moe. "Man, m'n benen. Ik denk dat ik straks wat hulp nodig heb om op het podium te klimmen," zo zei hij na de finale.

Brouwer keek tevreden terug: "Serverend hebben we het verschil gemaakt, dat lukte ons niet het hele toernooi. Ik ben zo blij dat het vandaag wel lukte. Het was een zwaar toernooi, met negen wedstrijden in vier dagen. Gelukkig leek het alsof we vleugels hadden in de finale."

Brouwer en Meeuwsen stonden voor de elfde keer in de finale op de FIVB World Tour. De BTN-heren behaalden vijf keer eerder goud. Ze verdienden met hun zege in Huntington Beach een cheque van 20.000 dollar.

Kijk de finale van Huntington Beach hieronder volledig terug:

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×