Hoogendoorns Perugia delft nipt onderspit tegen titelhouder Kazan

Hoogendoorns Perugia delft nipt onderspit tegen titelhouder Kazan

De Italiaanse kampioen Perugia heeft woensdagavond in de halve finale van de Champions League net niet kunnen winnen van de regerend kampioen Zenit Kazan. In een zeer spannende wedstrijd waren de Russen net iets stabieler en trokken in vijf sets de winst naar zich toe. Voor Sjoerd Hoogendoorn en zijn teamgenoten is de opdracht nu duidelijk, er moet volgende week gewonnen worden in Rusland.

Het was woensdagavond een beetje een strijd tussen de tot Pool genaturaliseerde Cubaan Wilfredo Léon aan de kant van de Italianen en de Franse superster Earvin Ngapeth. Léon was tot vorig jaar speler bij Kazan en won met die club vier keer op rij de Champions League. Zijn vervanger Ngapeth verliet Italië juist om eindelijk successen te vieren bij een clubteam. 

Léon scoorde uiteindelijk meer punten, maar het was Ngapeth die het belangrijkst was voor zijn ploeg. Hij sloeg vier aces, maakte twee blocks en haalde in de vijfde set nog een onmogelijke bal, waarbij hij akelig op de boarding rond het veld viel (zie hieronder). De Fransman werd tot Most Valuable Player gekroond.

De wedstrijd zelf was heel close, Kazan pakte twee keer de voorsprong, maar onder luide aanmoedigingen van het bijna vierduizend man sterke Italiaanse publiek kwam Perugia telkens terug. In de beslissende vijfde set had de thuisploeg aanvankelijk een kleine voorsprong. Toch drukte Kazan net de borst eerder over de finish, met 15-13 grepen ze de winst.

Voor Sjoerd Hoogendoorn was er een korte invalbeurt weggelegd, hij kwam in de tweede set binnen de lijnen voor de service. Na afloop zei hij dat zijn team een geweldige wedstrijd had gespeeld. "We hebben heel goed gespeeld, maar Kazan heeft echt een heel goede side-out gedraaid. Het is zo'n stabiele ploeg."

Hij vervolgt: "Vijfde set gaat het lang gelijk op tot 11-11, maar dan hebben we denk ik gewoon wat pech. Dat geeft Kazan met hun ervaring moeilijk weg. Ik denk dat we gewoon trots mogen zijn op wat we hebben laten zien vanavond. Het is zeker geen desillusie. We moeten daar gewoon heen om te winnen, daar verandert weinig aan. Om van dit Kazan te winnen moet je ook gigantisch goed spelen."

De return wordt volgende week woensdag in Rusland gespeeld.

Bondscoach Piazza verliest met Skra Belchatow halve finale
De pas aangestelde bondscoach Roberto Piazza kon de eerste halve finale-wedstrijd tegen het Italiaanse Civitanova niet winnen. De finalist van vorig jaar was vooral serverend heel sterk, in de eerste twee sets sloegen ze al tien aces. Belchatow kon alleen in de derde set goed partij bieden, maar de winst ging toch met 3-0 (25-14, 25-20, 25-23) naar Civitanova.

Tegenover de CEV reageerde Piazza als volgt: "De laatste set toonde dat we kunnen vechten. Het was een set waarin we lieten zien wat voor spel we kunnen spelen. We zullen onze hoofden moeten voorbereiden op de return om zo'n team te zijn als in de derde set, niet het team dat we in de eerste twee sets waren.

Foto: CEV.eu

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×