Vandaag speelden drie Nederlandse beachvolleybalduo’s in de poulefase op het Challenge-toernooi in Turkije. Matthew Immers en Mart van Werkhoven verloren hun eerste wedstrijd, maar gaan dankzij het winnen van de tweede wedstrijd door naar de round of 18. Zowel Penninga/Luini als Piersma, E./Van Driel, M. verloren hun beide wedstrijden en zijn uitgeschakeld.

Immers/Van Werkhoven
Matthew Immers en Mart van Werkhoven namen het vandaag op tegen de ervaren Aleksandrs Samoilovs en Janis Smedins uit Letland. De Nederlanders pakten als eerste een voorsprong en breidden die uit naar 11-15, maar van de zes daaropvolgende punten waren er vijf voor Samoilovs/Smedins. In de spannende slotfase kregen beide duo’s meerdere setpunten, waarvan de Letten uiteindelijk hun derde wisten te verzilveren. Met 21-11 ging ook de tweede set en daarmee de overwinning naar het Letse duo.

In de tweede poulewedstrijd stond Immers/Van Werkhoven tegenover Tri Bourne en Trevor Crabb. Het Amerikaanse duo begon sterk aan het duel en nam al snel een ruime voorsprong, die ze vast wisten te houden tot 14-19. Dankzij een reeks van vijf punten kwam Immers/Van Werkhoven weer op gelijke hoogte, maar met 20-22 ging de winst alsnog naar de Amerikanen. In de tweede set waren de rollen omgedraaid: met 21-17 wisten de Nederlanders een derde set af te dwingen. Daarin zette het duo hun sterke spel voort en met 15-10 wonnen ze de wedstrijd. Daarmee plaatste het duo zich voor de round of 18, waar ze het morgen om 11.00 uur opnemen tegen Huberm A./Dressler uit Oostenrijk.

Uitslagen
Samoilovs/Smedins - Immers/Van Werkhoven 2-0 (26-24, 21-11)
Immers/Van Werkhoven - Bourne/Crabb Tr. 2-1 (20-22, 21-17, 15-10)

Penninga/Luini

Ruben Penninga en Leon Luini speelden de eerste poulewedstrijd tegen Piotr Kantor and Maciej Rudol uit Polen. Na een ruime voorsprong aan het begin van de set, won het Nederlandse duo nipt: op 24-23 verzilverde Penninga/Luini het derde setpunt. Het Poolse duo won de tweede set en nam direct een ruime voorsprong (3-7) in de derde set, maar drie blokkeringspunten op rij van Penninga bracht de spanning terug in de wedstrijd. Het Nederlandse duo kreeg twee kansen om de set binnen te slepen, maar met 16-18 ging de winst naar Kantor/Rudol.

In het tweede duel troffen Penninga en Luini de bronzen medaillewinnaars van Doha: Martin Ermacora en Moritz Pristauz uit Oostenrijk. In de eerste set waren de twee duo’s aan elkaar gewaagd: met 21-19 ging de set naar Ermacora/Pristauz. De Nederlanders pakte direct een voorsprong in de tweede set, maar bij een stand van 7-3 scoorde het Oostenrijkse duo vijf punten op rij. Ze bouwden hun voorsprong steeds verder uit en wonnen de set uiteindelijk met 21-16. Daarmee zijn Penninga en Luini uitgeschakeld.

Uitslagen

Penninga/Luini - Kantor/Rudol 1-2 (25-23, 19-21, 16-18)
Ermacora/Pristauz - Penninga/Luini 2-0 (21-19, 21-16)

Piersma, E./Van Driel, M.

Emma Piersma en Mexime van Driel namen het vandaag in de eerste poulewedstrijd op tegen Elize Maia and Thamela Coradello. Het Braziliaanse duo won brons op het Challenge-toernooi in Tlaxcala en staat momenteel vierde op de FIVB wereldranglijst. In beide sets keken Piersma, E./Van Driel, M.. al snel tegen een achterstand aan, die ze niet meer weg konden werken. Met 21-18 en 21-17 werd de wedstrijd gewonnen door Elize Maia/Thamela.

Het Zwitserse duo Esmée Böbner und Zoé Vergé-Dépré was de tegenstander in de tweede poulewedstrijd. De eerste set ging met het minimale verschil naar de Zwitsers (20-22), waarna het duo al snel een ruime voorsprong nam in de tweede set (5-11). Piersma en Van Driel bleven knokken voor de winst en brachten het verschil terug tot één punt, maar het was niet genoeg. Met een servicefout op matchpoint van de Zwitsers eindigde het toernooi voor Piersma en Van Driel: 18-21.