De Nederlandse volleybalsters zijn hun derde week in de Volleyball Nations League begonnen met een 3-1 nederlaag tegen vicewereldkampioen Italië. Het verjongde Oranje, met Marrit Jasper als aanvoerder, won verrassend de tweede set, maar was in de overige sets niet opgewassen tegen het sterke Italië, dat met vier speelsters uit haar reguliere basisteam speelde.

Opstelling

Coach Alessandro Beltrami startte dinsdag in Hong Kong met Britt Bongaerts (spelverdeler), Indy Baijens (diagonaal), Marrit Jasper en Nicole Oude Luttikhuis (passer/lopers), Tessa Polder en Eline Timmerman (middens) en Kirsten Knip (libero).

Bij Italië begonnen Ofelia Malinov, Monica De Gennaro, Cristina Chirichella en Miryam Sylla in de basis, vier speelsters die vorig jaar ook in de basis van de WK-finale tegen Servië mochten starten.

Anna Danesi, Lucia Bosetti en Paola Egonu, de andere basisspeelsters uit de WK-finale, werden door coach Davide Mazzanti nog op de bank gehouden.

1e set

De eerste set was er een voor Nederland om snel te vergeten. Tot 9-10 haakte Oranje keurig aan bij de vicewereldkampioen, maar daarna was een indrukwekkende serviceserie van Indre Sorokaite de volleybalsters te machtig. De geboren Litouwse maakte het verschil met haar sprongservice en bracht de Nederlandse passers keer op keer in verlegenheid. Italië won de eerste set met 13-25 dankzij een doortikbal van spelverdeelster Malinov.

2e set

In de tweede set kwam het jonge Oranje een stuk beter voor de dag. Het was Nicole Oude Luttikhuis die met vier aces haar team op het goede spoor zette en haar team naar een 16-15 voorsprong loodste. In de beslissende fase bleven de Nederlandse speelsters opvallend koelbloedig.

Beltrami bracht gedurfd Sarah van Aalen en Annick Meijers in als dubbele wissel en dat pakte erg goed uit. Meijers scoorde enkele belangrijke punten en hielp haar team zo de voorsprong te consolideren. Met Bongaerts en Baijens weer terug in de ploeg maakt Oranje het karwei professioneel af. Het was aanvoerder Marrit Jasper die 25-22 binnensloeg en zo het eerste setpoint benutte.

3e en 4e set

In set drie en vier slaagde Nederland er niet in om het hoge niveau van set twee vast te houden. Zoals van tevoren kon worden verwacht was Italië met al haar topspeelsters te sterk, en eiste het terecht de 3-1 overwinning op. Beltrami gaf ook Juliët Lohuis, Hester Jasper en Anniek Siebring nog speeltijd. Nicole Oude Luttikhuis scoorde 13 punten voor Nederland. Bij Italië werd Indre Sorokaite topscorer met 24 punten.

Nederland – Italië 1-3 (13-15, 25-22, 19-25, 16-25)

Woensdag tegen China, donderdag tegen Japan

Woensdag treft Nederland olympisch kampioen China. Donderdag staat de laatste wedstrijd in Hong Kong tegen Japan op het programma. Beide wedstrijden zijn opnieuw live te zien op Ziggo Sport.