Op het WEVZA zeslandentoernooi in Arnhem zijn de Jeugd Oranje meisjes gestart met een 3-0 (25-23, 25-23, 25-20) zege op Frankrijk. De ruim 200 toeschouwers, de tribune van de Multihal zat goed vol, genoten van een wedstrijd vol lange punten en hoog niveau. Bondscoach Eelco Beijl was tevreden. “Een goede teamprestatie en lekker snel van het veld. En ook nog een mooi debuut.” België en Spanje wonnen de eerste poulewedstrijd op Papendal ook.

Bondscoach Eelco Beijl begon de wedstrijd met aanvoerder en spelverdeelster Kim Klein Lankhorst, libero Romy Brokking, middens Anneclaire ter Brugge en Annemarie Venema, passer/lopers Jette Kuipers en Iris Vos en diagonaal Jolijn de Haan. Met een goede servicereeks namen de jonge Franse talenten in de eerste set een voorsprong: 7-10. Passend liep het nog niet helemaal soepel bij de Oranje meiden, maar de ploeg van Beijl groeide in de set.

Bij 14-14 kwam Nederland weer op gelijk hoogte, toch liep Frankrijk met sterk aanvallend werk weer uit naar 19-22. De service van Ter Brugge maakte het gat kleiner (21-22) en dat was het moment voor Frankrijk om in een time-out te vluchten. Die had niet het gewenste effect voor ‘Les Bleus’ want met een sterke side-out maakte Oranje het verschil. Vos scoorde op knappe wijze de 24-23 en daarna maakte De Haan het af met een mooie aanval: 25-23.

Ook in de tweede set was het lang spannend, de ploegen verdedigden allebei zeer solide en maakten er een mooie strijd van. Dankzij een killblok nam Oranje een 18-17 voorsprong en na een paar sterke aanvallen werd het 22-18 voor de thuisploeg. Maar er slopen passfouten in het spel en op 22-21 besloot Beijl een time-out te nemen. Het werd nog 22-22, maar daarna sloegen de Oranje talenten toe. Wederom was het De Haan die het beslissende punt scoorde, nu met een harde aanval in de Franse ‘brievenbus’: 25-23.

In de derde set domineerde Oranje het spel. Na een ijzersterke start stond het rap 7-2 op de service van De Haan. De hele set liep het zoals het hoort bij de jonge Nederlandse meiden, ze speelden zeer sterk en waren zowel in de side-out als serverend op dreef. Het leverde een ruime voorsprong op en Beijl besloot Pleun van der Pijl (15) te laten debuteren. De set werd met 25-20 gewonnen en dat leverde veel blije gezichten op.

Beijl sprak na afloop van een echte teamprestatie. “Dit is een prima start van het zeslandentoernooi. We winnen met 3-0 en zijn snel van het veld, dan kan ik niet ander dan tevreden zijn. In de eerste twee sets was het close, Frankrijk streed hard en ging voor elke bal en wij lieten ze daarin leven en namen zelf te veel risico. In de derde set zie je wat we kunnen, dan hebben we zelf constant de regie en rust in ons spel. Complimenten voor de hele ploeg, we hebben dit met elkaar gedaan en iedereen was goed. Mooi dat Pleun haar debuut kon maken, ze zit pas zes weken in het programma maar heeft nu al haar eerste interland te pakken.”