Oranje Jong Jongens

Jong Oranje plaatst zich voor halve finale EK

Jong Oranje heeft zich donderdagavond geplaatst voor de laatste vier op EK voor spelers onder 20 jaar. Ondanks een 2-3 nederlaag tegen Wit-Rusland legde het team van coach Arnold van Ree beslag op de tweede plaats in de poule. In een nu al geslaagd toernooi mag Nederland zaterdag in Den Haag tegen Rusland, winnaar van de in het Belgische Kortrijk afgewerkte andere groep, een gooi gaan doen naar een finaleplaats.

Spelen voor plek vijf tot en met acht? Of door naar de halve finale? Dat was de inzet voor Jong Oranje voorafgaand aan de laatste groepswedstrijd. Als gevolg van de resultaten van de eerder gespeelde wedstrijden op de dag hadden de pupillen van coach Arnold van Ree zich al verzekerd van de reis naar Den Haag toen rond de klok van acht uur de eerste bal werd geslagen. Om in het finaleweekend daadwerkelijk te gaan strijden om de medailles op het EK, moesten de Nederlanders het ene noodzakelijke punt bijeen slaan tegen Wit-Rusland.

In de wederom goed gevulde Van der Knaaphal liet Jong Oranje niets aan het toeval over. Een etmaal na de krachtexplosie tegen Duitsland waren Cas Abraham, Sjors Tijhuis, Bennie Tuinstra, David Bes, Daan Streutker, Joris Berkhout en Daan Nijeboer zich terdege bewust van de belangen die op het spel stonden. Geconcentreerd spelend gaven zij de opponent uit Oost-Europa, die eerder al de Portugezen en Duitsers het nakijken had gegeven, geen enkele illusie dat er iets te halen viel. In de eindfase maakten de Nederlanders het met name zichzelf moeilijk. Bij 20-15 drukten ze niet door en lieten de Wit-Russen terugkomen tot 23-23. Het inbrengen van Noah van Dam en Martijn Brilhuis, voor respectievelijk Streutker en Berkhout, gaf de benodigde impuls om de wat vastgelopen machinerie weer vlot te trekken: 25-23.

Nederland verkeerde op dat moment in de wetenschap dat het slechts een set verwijderd was van een halve finaleplaats. Onbewust leek dit de ploeg in de tweede set misschien toch enigszins te verlammen. De rust en overtuiging uit het eerste speldeel ontbraken. Belarus leek hiervan profijt te trekken. Bij 20-23 ontwaakte de vechtmachine, die de Duitsers een etmaal eerder tot wanhoop had gedreven. De Nederlanders hielden het hoofd koel, bleven geloven in hun kansen. En pakten die ook. Bij het Wit-Russische setpoint hield een killblock van Sjors Tijhuis in aansluiting op een katachtige reddingsactie van Cas Abraham in het achterveld Jong Oranje in leven. Het beslissende punt kwam op naam van Martijn Brilhuis. Met zijn sprongservice mikte de invaller de bal in de uiterste rechterhoek van het veld. Dit punt was niet alleen goed voor de 27-25 setwinst, het verschafte Jong Oranje definitief een plekje bij de laatste vier van het EK. 

De overige sets waren feitelijk enkel nog van belang voor de statistieken. Hoewel de Nederlandse spelers hun trouwe supporters op een vierde opeenvolgende zege wilden trakteren, was het heilige moeten eraf. Wit-Rusland won set drie met 21-25. In de vierde set verzuimde Jong Oranje de wedstrijd voortijdig winnend af te sluiten Het liet vier matchpoints onbenut: 24-26. Zodoende moest een vijfde set de winnaar van het laatste groepsduel aanwijzen. Hierin behielden de Wit-Russen met de 15-12 de overhand. Wat bij de Nederlanders toch een beetje voor een katerstemming zorgde.

Bennie Tuinstra keek derhalve nadien met gemengde gevoelens op de wedstrijd terug. “Het was na die twee gewonnen sets moeilijk om de focus te houden”, baalde de aanvoerder van de onnodige 3-2 nederlaag. Het verloop van het toernooi en het bereiken van de laatste vier, maakt evenwel veel goed voor Tuinstra. “Wij zijn enorm gegroeid in het toernooi. We spelen met steeds meer zelfvertrouwen. Nu tegen Rusland. Tegen hen hebben we al een keer gespeeld. Ze staan erom bekend dat het hard en hoog gaat. Het publiek is fantastisch. Ze geven ons enorm veel steun. Dat geeft ons heel veel energie.”

In tegenstelling tot een dag eerder hoefde Tuinstra ditmaal niet naar de dopingcontrole. Het produceren van een plasje kostte de Nederlandse aanvoerder na de thriller tegen de Duitsers nogal wat moeite. “In die vijf sets had ik zoveel vocht verloren. Ik moest heel veel water drinken voordat er eindelijk wat kwam. Ik was daarom pas ’s nachts om één uur weer terug in het hotel.”

Ondanks het bereiken van de laatste vier wil de Jong Oranje-captain nog niet spreken van een geslaagd toernooi. “Nog niet. Nu we zover zijn gekomen, gaan we voor die medailles. Daar gaan we zaterdag heel hard voor vechten.”

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×