Op het EK onder 20 in Brno, Tsjechië heeft Jong Oranje de laatste poulewedstrijd verloren. Tegen de leeftijdsgenoten van Rusland werd het 0-3 (21-25, 19-25, 21-25). Jong Oranje speelt vanaf zaterdag door voor de plekken 5 tot en met 8.

Tegenstander Rusland had de eerste twee wedstrijden op het EK gewonnen. Zaterdag werd het 3-1 tegen Belarus, woensdag wonnen de Russen met 3-2 van Duitsland. Nederland had alleen van Duitsland gewonnen met 3-1, tegen Belarus ging het team van bondscoach Arnold van Ree met 3-0 onderuit. Vooraf gold dat als Nederland met 3-0 of 3-1 zou winnen van Rusland, dat zij zich voor de halve finales hadden geplaatst.

Set 1
In de openingsset bepaalde Jong Oranje lange tijd hoe het spel liep. Rusland leek in het begin nog onmachtig. Bij de stand 17-14 leek Nederland met een mooie voorsprong richting de twintig punten te gaan. Bij 18-18 had Rusland de stand alleen weer gelijk getrokken en maakte boven de twintig punten het verschil. Met 25-21 pakten zij de winst.

Set 2
De regerend Europees kampioen in deze leeftijdsklasse pakte vanaf 9-9 in de tweede set stevig het initiatief in handen. Vooral aanvoerder Ilya Kazachenkov was op dreef, hij sloeg in die set twee aces en scoorde alle vier zijn aanvallen. Hij leidde zijn team naar een 25-19 overwinning.

Set 3
De lange Russen zorgden voor veel servicedruk. In totaal sloegen zij elf aces. De derde set wist passer-loper Omar Kurbanov acht punten op het bord te zetten. Bij 24-17 kwamen de Russen voor het eerst op matchpoint. Met de rug tegen de muur richtte Jong Oranje zich nog op. Vier matchpoints werden weggewerkt, maar op het vijfde sloegen de Russen door het midden toe.

Nederland nu tegen Polen
Door het verlies is Nederland met één overwinning op de derde plaats geëindigd. Rusland won de poule, gevolgd door Belarus. Zij gaan door naar de halve finales. Nederland en Duitsland spelen door voor de plaatsen 5 tot en met 8.

Zaterdag staat Jong Oranje in de eerste kruiswedstrijd tegenover Polen, dat als vierde eindigde in Poule I. Polen behaalde in hun poule, die uit zes teams bestond, twee overwinningen. De wedstrijd wordt zaterdagmiddag om 15.00 uur gespeeld, de winnaar strijdt zondag om plek 5. Bij verlies is de zevende plaats het hoogst haalbare.