Ze is net aan haar zesde seizoen in de Eredivisie begonnen, libero van Lammerink Installatiegroep/Set-Up '65, Jorinda Kremer. Deze studente psychomotorische therapie en bewegingsagogie speelde al in de bekerfinale en in de finale om het landskampioenschap en merkt nu dat ze haar ervaring inmiddels goed kan inzetten om haar teamgenoten te ondersteunen. “Ik wil mijn ervaring van de afgelopen jaren delen met de jonge meiden.”

Het volleybal begon voor de jongste van drie zussen in Hardenberg. Op haar zevende moest ze kiezen tussen voetbal en volleybal en omdat haar zes jaar oudere zus al bij Kangeroes speelde, koos ook zij voor de zaal. En dat was ook de club die ze in 2015 verliet om bij Set-Up in Ootmarsum Eredivisie te gaan spelen.

Libero
De 26-jarige Hardenbergse is al vanaf de B1 bij de Kangeroes als libero actief. In al die jaren als pure verdediger heeft ze geleerd dat het belangrijk is om vertrouwen te geven aan de speelsters die met haar in de pass staan. “In eerste instantie geef ik hen hun eigen ruimte om te passen, ieder een eigen deel. En als het wat minder loopt, dan neem ik een groter deel voor mijn rekening, zodat de passers om me heen niet weggeserveerd worden. Ik geef daarin het vertrouwen: dat stuk is voor jou, ik heb de rest.”

Spanningen
Het is niet altijd gemakkelijk geweest om de taak als libero uit te voeren, vertelt Jorinda. “Ik heb wel jaren gehad dat ik dat moeilijk vond. Ik ben vanuit de eerste divisie in Hardenberg naar de eredivisie gegaan. In mijn eerste seizoen was ik nog heel frivool. Ik dacht: ‘ik zie wel wat er gebeurt.’ In mijn tweede seizoen vond ik dat toch wel wat lastiger. Toen merkte ik dat er echt wat van me verwacht werd. Je bent verantwoordelijk voor een belangrijk gedeelte van het volleybalspelletje. Toen vond ik dat wel vrij lastig. Ik merkte dat ik daarin heel veel spanningen had.”

Sportpsycholoog
Dat zorgde ervoor dat ze in de dagen voor een wedstrijd meer voelde dan alleen maar gezonde spanning. Ze is daar bovenop gekomen. “Ik heb daar een tijdje wat hulp bij gehad van een sportpsycholoog. Met hem heb ik het erover gehad dat ik die spanning ervoer. Dat heeft me wel heel erg geholpen. Daarnaast ook wel de ervaring. Gewoon blijven trainen, de wedstrijden blijven spelen, dat zorgde ervoor dat het wel steeds beter werd. Ik heb niet de handdoek in de ring gegooid. Ik ben het aangegaan.”

Eerste wedstrijd
Dit seizoen kende tot op heden slechts één wedstrijd voor Jorinda en haar team, afgelopen zondag verloren ze met 3-1 van het Talentteam Papendal. Ze kijkt met gemengde gevoelens terug op die ontmoeting. “We hebben echt veel leuke en mooie dingen laten zien. Ook echt wel laten zien dat we goed zijn. Alleen hebben we met 3-1 verloren. We hebben heel veel kansen gehad. Drie sets lang hebben we een voorsprong gehad tot en met de 20 punten en daarna geven we het weg.”

Ervaring
De ervaren libero wijt het aan het gebrek aan ervaring dat Set-Up’65 nu nog heeft. “Ik denk dat er nog ontzettend veel rek zit in dit team. Sowieso moeten we als team groeien en stabieler worden. We merken dat het nog heel erg met pieken en dalen is. We doen hele mooie dingen maar ook dingen waarvan je denkt: ‘wat zijn we in vredesnaam aan het doen?’ Onze wens is om de kampioenspoule te halen.”

Het persoonlijke doel voor Jorinda ligt dit seizoen in het delen van haar ervaring met de jonge speelsters uit haar team. “Dit seizoen wil ik vooral een dragende kracht zijn en daarin stabiel zijn. Dat is puur voor dit seizoen, dat is niet voor de lange termijn.”

Werk naar prioriteit 1
Want over de lange termijn lijkt het erop dat haar aandacht gaat verschuiven. “Ik ga dit jaar afstuderen. Op een gegeven moment gaat er ook een moment komen dat ik een baan moet zoeken. Dan weet ik niet zo goed of het haalbaar is om het dan nog te combineren. Er is hier in de regio al niet heel veel werk in de studie die ik doe. Dus als ik dan ook nog moet gaan solliciteren met bepaalde tijden dat ik niet kan werken, omdat we op een aantal dagen wat vroeger trainen, dan weet ik niet wat voor mij de kansen zijn op werkgebied.”

“Ik heb de afgelopen zes seizoenen volleybal echt op 1 gezet, ik heb mijn studie over meerdere jaren uitgestreken. Ik heb mijn afstudeerstage apart gedaan van mijn afstudeeronderzoek om zoveel mogelijk tijd en ruimte te hebben voor het volleybal. Ik merk dat er meer ruimte gaat komen voor andere dingen. Als ik afgestudeerd ben, wordt werk meer mijn prioriteit. En als het ergens nog te combineren is met volleybal, dan is dat mooi natuurlijk.”

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×