Glorieus was de overwinning afgelopen woensdag tegen Estland, de eerste waarin het Nederlands Mannenteam geen set tegen kreeg. Het spel was overtuigend, er werd geen mogelijkheid onbenut gelaten om te scoren. Mede door die 3-0 zege plaatste Oranje zich voor de Final Four van de CEV European Golden League, die op 21 en 22 juni in Estland worden gespeeld. In aanloop naar de tweedaagse - die als kwalificatiemoment geldt voor de FIVB Challenger Cup, waar een ticket voor de Nations League van 2020 te winnen valt - is de wedstrijd van zaterdag in en tegen Kroatië de laatste voorbereidingsmogelijkheid voor het team van bondscoach Roberto Piazza.

De Italiaan heeft een kleine wijziging doorgevoerd in zijn team ten opzichte van de wedstrijd tegen Estland. Wessel Keemink keert terug in de selectie, Daan van Haarlem blijft in Nederland achter.

Dat Kroatië Nederland nog tot het uiterste zal testen zaterdagavond in Varazdin blijkt wel uit de enorme dienst die de Kroatische ploeg Oranje bewees afgelopen woensdag. In het hol van de leeuw versloegen zij Spanje met 3-1, waardoor het onmogelijk werd voor de ‘Rode Lynxen’ (bijnaam Spaans team) om de Lange Mannen nog te achterhalen. Ook in de openingswedstrijd van de EGL in Apeldoorn legde Kroatië de mannen van Oranje nog het vuur aan de schenen in een spannende vijfsetter.

Bondscoach Piazza is zich bewust van de status van het Kroatische team: “We moeten respect hebben voor Kroatië, want het is een goed team. Het is ook de laatste test die we hebben voor de Final Four. Het is belangrijk dat we nog een goede wedstrijd spelen.”

Bij de Final Four zal Nederland op vrijdag 21 juni een halve finale spelen. Op zaterdag volgen dan de wedstrijden om de medailles. Turkije en Estland zijn naast Nederland tot nu toe zeker van deelname, uit Poule C van de Golden League zal daar nog Wit-Rusland of Oekraïne bijkomen. De twee teams die de finale bereiken plaatsen zich voor de Challenger Cup in Slovenië (3-7 juli), waar een startbewijs gewonnen kan worden voor de Nations League van 2020.

De wedstrijd begint zaterdag om 16.30 uur en wordt door Ziggo live uitgezonden op Ziggo Sport Docu. Een stream is ook beschikbaar op EuroVolley.tv, de streamingdienst van de CEV.

Selectie Oranje

NaamPositieGeboortedatumClub 2018-2019
Wessel KeeminkSpelverdeler29-5-1993Modena (ITA)
Gijs van SolkemaSpelverdeler21-5-1998SVG Lüneberg (GER)
Maarten van GarderenPasser/loper24-1-1990Trentino Volley (ITA)
Gijs JornaPasser/loper30-5-1989Toulouse (FRA)
Ewoud GommansPasser/loper17-11-1990Lindaren Volley Amriswil (SUI)
Stijn van SchiePasser/loper19-2-1995Caruur Volley Gent (BEL)
Thijs ter HorstPasser/loper18-9-1991Daejon Sansung Bluefangs (KOR)
Tim SmitMidden31-12-1989Lindemans Aalst (BEL)
Luuc van der EntMidden27-7-1998Modena (ITA)
Fabian PlakMidden23-7-1997Saaremaa (EST)
Michaël ParkinsonMidden23-11-1991Steaua Bucuresti (ROU)
Just DronkersLibero7-6-1993Greenyard Maaseik (BEL)
Wouter ter MaatDiagonaal7-5-1991Fenerbahce (TUR)
Nimir Abdelaziz (c)Diagonaal5-2-1992Power Volley Milano (ITA)

Kom de Lange Mannen aanmoedigen tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam!

Van vrijdag 9 t/m zondag 11 augustus speelt het Nederlands mannenteam het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Rotterdam Ahoy. Oranje heeft een olympische droom, en hoopt zich in Rotterdam voor het eerst sinds 2004 weer te plaatsen voor de Olympische Spelen. Het team van bondscoach Roberto Piazza speelt achtereenvolgens tegen Zuid-Korea (op vrijdag), België (op zaterdag) en de Verenigde Staten (op zondag). De winnaar van dit toernooi plaatst zich direct voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Lees op deze pagina hoe je erbij kunt zijn in Rotterdam Ahoy!

Foto: FotoHoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn