Ze moesten elkaar vrijdagavond af en toe even in de arm knijpen om zich te realiseren dat het allemaal echt waar was. Een ‘reality check’ noemde Celeste Plak het na afloop. In het Arnhemse Gelredome, met al die duizenden in Oranje gehulde fans op de tribune - die vol enthousiasme meeleefden en meededen tijdens de fantastische muzikale omlijsting - genoten de Oranje dames met volle teugen. En dat gold niet alleen voor de ‘jonkies’.

De routinier

Ook routinier Laura Dijkema, bezig aan haar vierde WK, verscheen even na de met 3-0 gewonnen openingswedstrijd tegen Kenia met een grote glimlach voor de camera’s. Het enthousiasme was van haar gezicht af te lezen: ”Dit is zo iets unieks, dit ga ik waarschijnlijk nooit meer meemaken, dus ik heb met volle teugen genoten”, bekende Dijkema.

De 32-jarige spelverdeelster van Oranje mocht van Selinger niet beginnen, maar haar viel wel een groot applaus ten deel toen ze enige tijd later alsnog haar opwachting mocht maken: “Ik ben sowieso onwijs blij met hoe we het vandaag gedaan hebben en natuurlijk doet het me nog steeds heel veel dat het publiek zo reageerde toen ik in het veld kwam”, luidde haar reactie.

De ‘rookie’

Voor ‘rookie’ Jolien Knollema werd het eveneens een onvergetelijke avond. Met vader en moeder op de tribune gunde Avital Selinger de 19-jarige passer/loper in de derde set haar eerste speelminuten op dit WK. “Ik hoorde van mijn vader dat hij meteen appjes kreeg van kennissen die op TV zagen dat ik erin was gekomen”, vertelde ze na afloop. ”En dat terwijl hij zelf hier op de tribune zat, haha.”

Voor Knollema, momenteel in dienst bij het Italiaanse Il Bisonte Firenze is het altijd een fijn gevoel om te weten dat haar ouders op de tribune zitten. ”Ik zie ze ook altijd meteen, heb er een soort radar voor denk ik. Gisteren bijvoorbeeld bij de teampresentatie in Apeldoorn zag ik ze ook meteen staan. En dat tussen al die mensen. Dat is grappig toch. Maar ze zijn er dit toernooi alle wedstrijden bij hoor.”

Uiteraard hoopt Knollema dat ze ook in de volgende wedstrijden haar speelminuten kan meepikken: “Ik hoop stiekem een beetje meer dan vandaag, want voor ik het wist was het al weer voorbij. Het ging me veel te snel.”

De ‘WK-debutant’

Haar al iets meer ervaren collega Eline Timmerman was na afloop ook reuze blij, maar toch ook een beetje opgelucht. “Ik ben in de eerste plaats opgelucht dat de kop eraf is en dat we eindelijk begonnen zijn. Je zag dat ook wel in het begin van de set. Toch een beetje zenuwen, maar gelukkig konden we de schroom snel van ons af gooien en ons eigen spel spelen.”

Ook voor Timmerman was de hele familie uiteraard present om haar aan te moedigen bij haar WK-debuut. Een van de voordelen van het spelen in eigen land. “Mooi hè,”aldus een glunderende Eline. “Ik moet van mezelf altijd even kijken waar ze zitten, maar ik spot ze meestal meteen.”

Tijdens de wedstrijd tegen Kenia was daar ook alle mogelijkheid voor. Oranje hoefde niet tot het uiterste te gaan en tussen de gespeelde punten door was er voor de meeste speelsters wel even ruimte voor een duimpje, een knipoogje of een kushandje naar de vele bekenden in de Oranje mensenzee op de tribune.

In de slotset werd door Dijkema zelfs nog even de polonaise ingezet in het wisselvak. Een mooie illustratie van ‘het grote genieten’ van Oranje dat hopelijk een vervolg gaat krijgen in de wedstrijden die de komende dagen nog gaan volgen. Te beginnen aanstaande zondag als Nederland om 16.00 uur aantreedt tegen Kameroen en zeker weer kan rekenen op de ondersteuning van het massaal aanwezige Oranjelegioen.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×