Nederland heeft zijn tweede overwinning te pakken in de CEV European Golden League. Woensdagavond werd er in Spanje met 3-2 gewonnen van de tot op dat moment koploper in Poule B. Net als afgelopen zaterdag kwam Nederland steeds een setje voor en konden de Lange Mannen het in de vijfde set afmaken. De mannen van coach Roberto Piazza hebben met hun tweede zege Spanje afgelost aan kop.

Met twee wijzigingen in de selectie begon bondscoach Roberto Piazza aan de tweede wedstrijd in de European Golden League. Twan Wiltenburg was meegereisd in de plaats van Luuc van der Ent en Stijn van Tilburg had vandaag het liberoshirt aangetrokken, wat Ewoud Gommans de kans gaf als passer/loper.

Piazza stuurde de volgende namen het veld in: spelverdeler Gijs van Solkema, passer/lopers Thijs ter Horst en Gijs Jorna, middenmannen Fabian Plak en Michaël Parkinson, aanvoerder Nimir Abdel-Aziz begon als diagonaal en Just Dronkers vervulde de rol van libero.

Het spelverloop in Spanje was vrijwel identiek aan dat van afgelopen zaterdag in Apeldoorn tegen Kroatië. Nederland liep in de eerste set gemakkelijk weg, vooral Thijs ter Horst en Nimir Abdel-Aziz waren lastig af te stoppen. Het resulteerde in een 25-16 overwinning.

De tweede set gaf Spanje overduidelijk meer tegengas, diagonaal Andrés Villena kreeg het op zijn heupen en bracht de Zuid-Europeanen met acht punten langszij: 25-18. Wessel Keemink, Wouter ter Maat en Tim Smit kwamen als invallers binnen de lijnen.

In het derde bedrijf liep Oranje nog steeds achter de feiten aan, met een achterstand van vijf punten (14-9) leek de winst daarin al uit zicht. Maar Oranje rechtte de rug, kwam terug in de set. Fabian Plak zorgde met twee killblocks in de slotfase, waaronder een op setpoint, dat Nederland toch op voorsprong kon komen.

Met Keemink in de basis werd in de vierde set werd een flinke achterstand nog bijna ongedaan gemaakt, maar na vijf punten op rij te hebben gemaakt op de service van Thijs ter Horst, moest Nederland toch de zege aan de Spanjaarden laten.

In de vijfde set was Thijs ter Horst met vier punten, waaronder een ace die Nederland op matchpoint bracht, de grote man. Met 15-12 was de overwinning daar en kon Oranje weer twee punten bijschrijven aan het totaal.

"Ups en downs"
Aanvoerder Nimir Abdel-Aziz zei na afloop dat Nederland weer een lastige wedstrijd had weten te winnen. "Het was een wedstrijd met veel ups en downs. Dat is normaal, we staan aan het begin van de zomer en we zijn een nieuw team. Het niveau is nog niet constant. We hebben hard gewerkt voor de Final Four."