De Nederlandse mannen van bondscoach Roberto Piazza zijn in Estland zondagavond tegen de eerste nederlaag aangelopen van de European Golden League 2019. In een met bijna 1.500 Esten gevulde hal in Tartu kwam Oranje nog terug van een 2-0 achterstand, maar zag de organisator van de Final Four de spannende tiebreak toch met 16-14 winnen. Door het verlies staat Nederland nu tweede in Poule B.

Piazza had zijn basis op enkele plaatsen gewijzigd, zo begon spelverdeler Wessel Keemink aan de wedstrijd samen met diagonaal Wouter ter Maat. Als passer/lopers waren Gijs Jorna en Maarten van Garderen geselecteerd en op het midden startten Tim Smit en Michaël Parkinson. Just Dronkers vervulde als vertrouwd de libero-positie.

Estland maakte in de eerste set een tussensprint naar 20-14, waar Nederland tot 8-8 gelijke tred kon houden. Andrus Raadik was goed op dreef voor de thuisploeg, die hun eerste wedstrijd op eigen bodem speelden in deze editie van de Golden League. Raadik noteerde zes punten, iets wat Maarten van Garderen voor Oranje ook presteerde. Onder aanvoering van Van Garderen kwam Nederland nog tot op twee punten, maar zag Estland de eerste set met 25-22 pakken.

In het tweede bedrijf stuurde Piazza dezelfde basis het veld in, maar was genoodzaakt in te grijpen met het inbrengen van Thijs ter Horst, Nimir Abdelaziz en Gijs van Solkema. In een kolkend slot, waar beslissingen van de Roemeense scheidsrechter niet altijd gewaardeerd werden door beide teams, moest Nederland toch het hoofd buigen: 25-23.

Vanaf set drie stond Fabian Plak binnen de lijnen, hij jaagde samen met de mannen die er in de tweede set ingekomen waren de Esten in eigen huis op. Het blok draaide beter, Plak en Parkinson maakten in totaal vier directe punten. Oranje oogde rustiger en presteerde stabieler. De set werd met 25-19 gewonnen.

Est Ned9

De Lange Mannen konden in set vier een goed gevolg geven aan hun comeback, het blok bleef goed draaien en twee aces van Plak en Ter Horst zetten Nederland op het spoor van de tiebreak. Met 25-20 kwam Oranje langszij.

In de vijfde set was het vooral vechten geblazen, geen enkel punt werd nog eenvoudig aan het totaal toegevoegd. Zie hieronder hoe er gevochten werd door beide ploegen. Op het tweede matchpoint was het topscorer Raadik die via het blok en de verdedigende Van Solkema de winst voor Estland kon binnen hengelen

Piazza was na afloop duidelijk: "Estland speelde een goede wedstrijd, maar wij moeten meer vertrouwen hebben."

Nederland staat na het verlies van zondagavond tweede in Poule B met twee overwinningen en vijf punten. Spanje voert de poule aan, Kroatië is derde voor Estland. Voor meer informatie, klik hier voor het overzicht op de website van de CEV.

Oranje speelt op zondag 9 juni zijn volgende wedstrijd. In Koog aan de Zaan neemt de ploeg van Piazza het dan om half 5 op tegen Spanje. Kaarten zijn hier nog te verkrijgen.